Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 6 mladih kunića koji imaju oko mjesec dana. Jednom od njih zatvorile su se oči i otpala mu je dlaka na njuškici i malo na uhu. Ne jede i miran je. Ne vidim nikakve krastice ni ranice oko toga. Odvojila sam ga od ostalih. Što bi mu moglo biti i je li opasno? Ivana.

O: Kunići se okote zatvorenih očiju i progledaju za deset dana. Ako su oči mladunaca zatvorene i slijepljene nakon tog vremena, razvila se upala. Upala očne spojnice (konjunktivitis) nastaje kao posljedica iritacije prašinom, mokraćom, mehaničkim povredama ili ih uzrokuju različiti mikroorganizmi.

Upaljena sluznica je crvena, a oko suzi. Iscjedak koji je u početku proziran i vodenast postaje gnojan.

Uzroci gubitka dlake mogu biti različiti. Najčešće su to infekcije gljivicama (Trichophyton mentagrophites ili ponekad Microsporum canis), bakterijama ili infestacija šugarcima.

Gljivice se prenose kontaktom među jedinkama iste vrste, ali ih kunići mogu dobiti od pasa i mačaka (Microsporum canis). Razvoju gljivica pogoduju visoka vlaga i temperatura zraka. Česti su asimptomatski slučajevi. Tipične promjene najčešće počinju na glavi, ali se mogu naći na bilo kojem drugom djelu kože. Promjenjena mjesta su okrugle bezdlačne površine s tendencijom širenja, zacrvenjena i pokrivena bijelim ili žutim naslagama. Kunići s aktivnom infekcijom su izvor zaraze za ljude i druge životinje.

Šugarci parazitiraju na dlaci i koži kunića. Šuga najčešće počinje na glavi oko nosa, očiju, bazi uške i vanjskom zvukovodu, a može se proširiti na sve dijelove tijela. Na koži se javlja prorjeđenje dlake, crvenilo te mjehurići koji prelaze u kraste. Osim promjena na koži, prisutan je intenzivan svrbež.

Kako bi isključili mogućnost da je kunić ogreben u leglu ili da je pothranjen, pa se radi o padu otpornosti i deficitu nekog od nitrijenata, odnesite mladunca veterinaru koji će nakon temeljitog pregleda postaviti točnu dijagnozu i preporučiti terapiju.