Povratak

Bolesti jetre u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, kupili kod vas patuljastog kunića i kompletnu opremu za njega. Zeko je fantastičan i kroz ovih desetak dana se dobro prilagodio i udomaćio. Danas smo primjetili da mu suzi jedno oko i stolica mu je bila nešto mekša nego što je uobičajeno, te smo zvali veterinara za savjet. Savjetovao nam je da dođemo sa zekom da vidi o čemu se radi. Bili smo danas poslije podne s njim u prvoj veterinarskoj bolnici, gdje su ga pregledali, izvadili krv i iz krvne slike je vidljivo: bilirubin >12 (normalno<=0,5), GOT-AST >300 (normalno 19-56), GPT-ALT >300 (normalno 34-123). Veterinar nam je objasnio da se radi o nečemu, kao što je hepatitis kod čovjeka. Dali su mu injekcije, sutra idemo ponovno na injekciju. 

Na naš upit od čega se mogao razboljeti rekli su nam da se takvo povećanje vrijednosti ne može dogoditi preko noći, te da je najvjerojatnije to nešto što je donio iz legla. Nije stvar u računu koji smo platili kod veterinara, iako ni to nije zanemarivo, već vam dobronamjerno želim skrenuti pažnju na mogućnost da su i ostali kunići zaraženi. S nadom da će zeko biti dobro i potpuno ozdraviti, lijepo vas pozdravljam. Miroslav

O:  Uzroci upala jetre, oštećenja jetrenog parenhima i/ili nekroze stanica jetre mogu biti raznoliki: bakterije, paraziti, neoplazije, virusi, metabolički poremećaji, toksini,...

Bakterije, kao što su Pasteurella multocida, Clostridium piliformis, te uzročnici kolibaciloze, salmoneloze, listerioze, tuberkuloze mogu uzrokovati teška oštećenja jetre kao i uginuća.

Od parazita se spominju Taenia cystneros, uzročnici toksoplazmoze, kokcidioze,... Svaki od njih, ako se ne liječi može uzrokovati kobne posljedice za ljubimca.

Od virusnih bolesti mogao bih izdvojiti virusnu hemoragičnu bolest kunića (nekrotični hepatitis kunića, bolest X). To je perakutna virusna bolest kunića, koja osim teških oštećenja jetre, uzrokuje i probleme s probavnim sustavom, nekrozu limfoidnog tkiva te obilnu intravaskularnu koagulaciju krvi na periferiji. Bolest se širi direktno (kontaktom) ili indirektno (preko kontaminiranog materijala i predmeta u okolini). Inkubacija traje 1-2 dana nakon kojih dolazi do kliničkih znakova bolesti (povišena tjelesna temperatura, depresija, simptomi od strane živčanog sustava i uginuća u roku od 24h).

Od toksina bih naveo i aflatoksine. Naime, oni su produkti plijesni i mogu se naći na pljesnivoj hrani. Aflatoksini su izrazito toksični i dovode do težih bolesti i/ili uginuća.

 Također, postoji mnoštvo različitih toksina koji u kontaktu ili preko dišnog sustava kunića mogu oštetiti jetru. Najčešće se navodi da strugotine od cedra ili bora mogu biti citotoksične te posljedično uzrokovati oštećenja jetrenog parenhima. Također je dokazana hepatotoksičnost podloge za kuniće od eukaliptusa ili vermiculita.

 Hepatična lipidoza (masna jetra) je poremećaj kod kojeg dolazi do abnormalnog nakupljanja masti unutar jetrenih stanica. Ovo stanje se najčešće pripisuje periodima gladovanja kod kunića uzrokovanih različitom etiologijom (npr. bolesti zuba, hrana siromašna vlaknima, pretile životinje koje naglo obole,...).

 Od neoplazija bih mogao navesti limfome, adenome i karcinome. Također, i tumori iz okolnog tkiva mogu se proširiti na jetra.
 Kunići s bolestima jetre mogu manifestirati različiti spektar kliničkih simptoma: od djelomične depresije pa sve do ozbiljnih znakova bolesti. U tim slučajevima savjetuje se posjet veterinaru. Naime, na temelju kliničke pretrage te drugih pomoćnih pretraga (npr, rentgen, pretraga krvne slike,...) potrebno je utvrditi uzrok i odrediti prikladnu terapiju. Kod bolesti jetre, u krvnoj slici se mogu naći povećanja nekih od enzima:

 - alanin-aminotransferaza (ALT) - veća povećanja ovog enzima upućuju na upalne procese i nekrozu jetre, dok u manjim povećanjima nemaju neku veću dijagnostičku vrijednost. Naime, isti se enzim može naći i u drugim tkivima.

 - alkalna-fosfataza (ALP) - njena povećanja ukazuju na zaostajanje žuči. Manja povećanja vrijednosti ovog enzima nemaju veću dijagnostičku vrijednost jer se isti enzim može naći i u kostima, crijevima, bubrezima, placenti,...

 - aspartat-aminotransferaza (AST) - veća povećanja ovog enzima ukazuju na nekrozu jetrenih stanica (hepatocita), dok manja povećanja nemaju dijagnostičku vrijednost. Naime, ovaj enzim se može naći i u srcu, pankreasu, mišićima,...

 - gama-glutamiltransferaza (GGT) - povećanja ovog enzima su strogo specifična i ukazuju na bolesti jetre nastale kao posljedica oštećenja hepatocita i/ili opstrukcije žučnih kanala

 - bilirubin i žučne kiseline - povećane vrijednosti bilirubina mogu nastati kao posljedica opstrukcije žuči i posljedičnog nakupljanja iste. Žučne kiseline mogu biti povećane kod bolesti jetre.

 - serumski albumin - smanjenje njihovih vrijednosti ukazuje na ozbiljnije bolesti jetre

Osim gore navedenih vrijednosti i mogućih nalaza, moguće je obaviti i druge pretrage (ultrazvuk, uzimanje i pregled aspirata, biopsata,...), a po potrebi i laparatomija ili endoskopija.

 Iz svega gore navedenog da se zaključiti da različite bolesti i toksini mogu uzrokovati poremećaje jetre i njenih funkcija kod kunića. Stoga što kunići ne pokazuju specifične znakove oboljenja, pretrage od strane iskusnih veterinara su nužne u svrhu utvrđivanja i karakteriziranja pojedinih problema/bolesti. U slučajevima kada se i sumnja na bolesti jetre, potrebno je provesti mnoge dijagnostičke pretrage kako bi se s točnosti utvrdila i postavila određena dijagnoza. U skladu s dijagnozom određuje se i prikladna terapija.

 Vlasnici kunća mogu umanjiti rizik od bolesti jetre izbjegavajući hranu koja bi u sebi mogla imati pljesan, izbjegavati uporabu strugotina, stelja ili drugih predmeta od cedra ili bora. Naime, takve hrane nerijetko mogu dovesti do naglog povećanja jetrenih enzima te dišnih i probavnih smetnji. Iz gore navedenog razloga se savjetuje uporaba hrane i pratećih proizvoda namjenjenih kunićima koji dolaze u originalnom pakiranju i potječu od renomiranih proizvođača.

 Također napominjem da sve životinje, koje se nalaze u prodaji u našim centrima, dolaze iz kontroliranih uzoja, uzgoja koji su pod stalnom kontrolom veterinarske inspekcije.

U svakom slučaju, zahvaljujemo Vam se što ste nam usmjerili pažnju na možebitni i/ili potencijalni problem te ćemo poduzeti sve potrebne mjere u svrhu prevencije istog.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr