Povratak

Bolesti probave kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku kunića staru tri i po godine. Od preksinoć popodne skoro ništa nije jela. Juče sam je vodila kod veterinara i dali su joj  antibiotik i rekli ako se i danas nastavi da je dovedem da je snime. Sinoć je pila vode normalno i mokri normalno, jako malo je sena pojela, celera i suvog lišća, ali odbija ostalu hranu i nije samim tim i išla u wc normalno. Temperatura je normalna tela. Zabrinuta sam jer se ovo prvi put dešava. Molim vas ako imate imate savet bilo kakav da mi date.
Marta

O: Kunići su životinje koje u svom prirodnom okruženju vrste na meti predatora.

Adaptirani su na mehanizam "bori se ili bježi" svojim osjetljivim sluhom i osjetilom njuha, lakim skeletom, manjim prednjim nogama, jakim stražnjim nogama. Te reakcije preživljavanja još perzistiraju u mnogih dometificiranih kunica, međutim oni zato jako loše reagiraju na uznemiravanja i nagle stresne promjene. Životinje pod stresom jače su primljive na zdravstvene, reproduktivne i probleme vladanja, što uglavnom rezultira anoreksijom i promjenama u učestalosti i konzistenciji izmeta.

Čest uzrok nestanka apetita su promjene na zubima (malokluzije) i to ili prerasli zubi ili puknuti ili otkrhnuti komadić zuba, nakon čega ostane oštra površina koja ozlijeđuje osjetljivu sluznicu usta.

Kunići imaju mali jednostavni želudac i jaki mišić na izlazu iz njega, tako da zajedno s njhovom nemogućnošću da povraćaju i pošto se čiste ližući krzno, često nastanu želučani trihobezoari (ili lopte od dlaka), pogotovo ako se hrane hranom siromašnom vlaknima (sijeno, voće i povrće).

Gotovo sve bolesti probave u kunića uzrokuju prvenstveno poremetnje u prehrani. Dolazi do ometanja kunićeve crijevne mikroflore. Počinju se umnažati sporulirajuće bakterije kao Clostridium i koliformi kao što je Escherichia coli te uzrokuju simptome poremetnje probavnog, pa čak i dišnog, trakta.

Također, vrlo je važna proizvodnja druge vrste izmeta, koji se stvara noću i rano ujutro, a počinje se proizvoditi sa dva do tri tjedna starosti kunića. To su  mekane kuglice veličine zrna graška, pokrivene zelenkastom opnom i sadrže polutekući sadržaj slijepog crijeva. Sadrže veliku količinu vitamina B kompleksa i K vitamina te dva puta više proteina i upola manje vlakana nego druga vrsta izmeta koja je tvrda. Kunići jedu te kuglice izmeta direktno iz anusa i ta pojava zove se cekotrofija. Ukoliko je prestala poizvodnje izmeta obavezno je nadoknaditi te tvari.

Hrana siromašna vlaknima  uzrokuje i slabu peristaltiku crijeva. Sindrom želučane staze (zastoj sadržaja u probavnom traktu) je česta pojava u kunića i manifestira se anoreksijom, prestankom produkcije izmeta i povećanim trbuhom, a uzrokuje je opet hrana sa  premalo vlakana te kada se životinje premalo kreću, ako su stalno u kavezu i kada ne piju dovoljno tekućine.

Vrlo je važno rehidrirati kunića (nadoknaditi tekućinu u organizmu) davanjem za piće iscrpine od sijena (šaka sijena na decilitar vode, nakon što odstoji pola sata tekućinu dati za piti), otopine elektrolita te za jesti voća i voćnih kašica za bebe. Najbolje je hraniti kunića na špricu.

Također je potrebno aplicirati sistemske antibiotike da se zaustavi rast nepoželjnih bakterija i nadoknaditi nezaobilazne vitamine C i B kompleksa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr