Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nedavno sam dobila zeca i ne znam se baš dobro brinuti o njemu. Sam je, ali mislim da mu ja pružam dovoljno topline i nježnosti. Igram se s njim, mazim ga...Živim u stanu, nedavno sam mu kupila uzicu. Da li mu to šteti, osjeća li se zarobljeno ili mu je svejedno? Ima 2 i pol mjeseca i jede jako puno sijena, ali i mnogo gotove hrane, pokušavam ga malo-pomalo odvikavati, ali gotovu hranu naprosto obožava i voli da mu se stavlja pred nos, a ne da je sam nađe. Je li to normalno? Ne voli se mnogo maziti. Ja sam ga kupila kako bi mogla svoje vrijeme trošiti na njega. Kako da ga priviknem na maženje? Koliko otprilike će patuljasti kunić narasti (u centimetrima) i kolika bi otprilike mogla biti njegova težina? Unaprijed hvala, Karla

O: Vjerovatno je Vaš ljubimac kunić, a ne zec jer zečevi žive u prirodi i drugačijeg su izgleda (duže uši, duže i jače stražnje noge, boja krzna ovisno o godišnjem dobu od smeđe do svjetlo sive).

Star je oko 3 mjeseca te prema tome spada još u vrlo mlade kuniće čija je osnovna hrana sirova vlaknina; sijeno, suha trava; posebno važno u periodu odrastanja i sazrijevanja do 4 mjeseca starosti. Kunić voli i mora tokom dana nešto "žvakati" pri čemu u jednoj minuti napravi 120 pokreta vilicom. Najviše jedu u jutarnjim i večernjim satima, a nakon 3-8 sati od konzumiranja hrane javlja se koprofagija koja je normalna u svijetu glodavaca, što znači da jedu svoj izmet (male smeđe formirane kuglice - izgled zdravog izmeta) odnosno u istom se nalazi ne do kraja probavljena hrana poput sjemenja i suhe trave koju će kunić u ovom drugom pokušaju probaviti do kraja i dobiti iz nje nužne vitamine i ostale hranjive tvari.

Kunić u prosjeku može popiti vode u količini od 50-150ml po jednom kilogramu tjelesne težine.

Težina odraslog kunića (ovisno o vrsti) može biti od 0,5-2,5 kg za patuljaste kuniće, za srednje velike pasmine od 2,5-6 kilograma, a težina orijaša se može kretati do 9-12 kilograma.

S kunićem treba postupati strpljivo i nježno dok se ne nauči na novog vlasnika. Vrlo lako se uznemiri kada se osjeti ugrožen pri čemu dolazi do porasta tjelesne temperature, srce brzo i učestalije kuca, disanje se ubrzava. Ako to primjetite kod svog ljubimca, ostavite ga neko vrijeme da se smiri. Preporuča se prvih tjedan dana po dolasku u kuću ne previše uznemiravati i dirati kunića, ne nosti ga u rukama jer se općenito boje visine. Nemojte ga na silu izvlačiti iz kaveza, pustite da sam izađe, a Vi za to vrijeme legnite na pod da budete što bliže njegovoj razini (pogledu). U početku će Vas ignorirati, a potom se polako približavati, njuškati i lickati i na kraju popeti na Vas.

Da li znate da uši kunića čine 12% od ukupne površine tijela? Nikada ga nemojte hvatati za uši koje su ispunjene sitnim kapilarama te mogu popucati pri grubom hvatanju za iste, a stvori se veliki hematom ili podljev koji zahtjeva kirurško liječenje.

Zbog anatomskog položaja očiju, kunić ima dio vidnog polja koji ne može vizualizirati (ne vidi predmete koji su vrlo blizu njuškice) te se zbog toga više oslanja na senzore osjetljivosti koju su smješteni u usnicama i na taj način "opipava i degustira" ponuđenu i nađenu hranu (od tuda prozlazi prepoznatljivo neumorno mrdanje njuškicom).

Još jednom ćemo ponoviti da glodavci teško podnose toplinu ambijenta od 26-28°C, lakše podnose hladnoću i to do 5°C.

Da kuniću ne bude dosadno tokom dana, možete iskoristiti razne igračke za mačke i pse (loptice čvršćeg materijala, tuneliće); od igračka za kuniće možete nabaviti lopte koje se napune poslasticama ili hranom za glodavce koje će polako ispadati iz nje pri guranju iste. Iskoristite razne plastične cijevi i kartonske kutije u koje se kunići vole zavlačiti, ali uz Vaš nadzor; čim primjetite da ga pomalo grickaju i uništavaju, oduzmite mu ovu igračku i priuštite novu poput drvenih kućica, debljih grana, klipova kukuruza.

O prehrani kunića ja i moje kolege smo već napisali niz detaljnih tekstova, pa Vas pozivam da ih pretražite na ovim stranicama i pročitate.