Povratak

Briga o sirijskom hrčku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 2 dana dobila sam sirijskog hrčka. Imam par pitanja: 1) Primjetila sam da nuždu vrši gdje god stigne, a iz prijašnih odgovora i savjeta na stranici vidim da mu je potrebno kupiti wc posudu, zanima me kako da ga naviknem da vrši nuždu u njoj, koliko dugo će mu trebati da se navikne na nju i kakav tip posude i pjeska je najbolje kupiti? 2) Hrčak često boravi i spava u jednom dijelu tunela gdje si je donio i hranu i komadiće papirnatih kuhinjskih ručnika. Je li normalno da spava i ostavlja zalihe hrane u tunelu i bih li trebala pokušati ga odviknuti od toga i kako? I dodatno, je li u redu što sam mu stavila papirnati kuhinjski ručnik u kavez ili bih mu trebala kupiti specijalne proizvode za gnijezdo?

3) Osim gotove hrane dala sam mu prvi dan malo mrkvice i drugi dan jabuke, je li to prečesto i kolike mu količine i koliko često svježe hrane mogu davati? 4) Jučer sam mu malo počistila kavez i tunel i primjetila sam da dio tunela u kojem najviše boravi malo zaudara. Za sada sam tunel oprala samo s toplom vodom, ali zanima me trebam li korisititi i neka druga sredstva za čišćenje i koliko često? 5) Kako se održava higijena krzna? Naime primjetila sam da mu krzno na gornjem dijelu leđa izgleda kao da je vlažno odnosno nije paperjasto kao na ostatku tijela, je li to normalno ili je znak neke bolesti ili slično? Unaprijed hvala na odgovorima.
Pozdrav, Maja

O: U nastavku slijede odgovori, redom, na Vaša pitanja.

1) Hrčak će izabrati jedno mjesto na kojem će najčešće obavljati nuždu. Tada ćete Vi to mjesto dobro očistiti i tu smjestiti WC, u njega pijesak (i dodati malo pomokrene piljevine sa prijašnjeg mjesta da on nanjuši gdje je obavljao nuždu). U WC za glodavce koji isto možete kupiti u našim trgovinama možete staviti Trixie fresh ´n` easy granulat za glodavce.

2) Vaš hrčak je mjesto za gnijezdo odabrao u tunelu. Vi mu možete namijestiti kućicu s vatom i staviti unutra malo sjemenki ili premjestiti cijelo gnijezdo u kućicu. Međutim, to što on ima gnijezdo u tunelu je vrlo zgodno jer, ako mu ga ostavite, dobit ćete mogućnost promatranja kako on to gnijezdo slaže i kako unutra sprema hranu. Za gnijezdo bih preporučila vatu za ležište hrčka Hobby program ili Karlie vata za hrčka u bijeloj i narančastoj boji. Kuhinjski papirnati ručnik je u redu ali, bilo bi dobro na njega staviti stelju, najbolje piljevinu npr. Sanipet piljevina za glodavce, VLG podloga corn bedding, visokoupijajuća podloga dobivena od pulpe klipa kukuruza.

3) Detaljno je o prehrani i držanju sirijskog hrčka pisala kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

4) Često hrčci u svom gnijezdu i ostavljaju izmet, tako da ćete kod čišćenja morati svaki put provjeriti klupko vate i ako ima jaki neugodni miris, promijeniti mu vatu i dodati koju sjemenku. Tada će se on odmah baciti na uređivanje novog gnijezda. Ženke pri tjeranju imaju jači miris.

5) WC ćete čistiti svaki dan, a kompletnu piljevinu treba promijeniti barem jednom tjedno, a ne bi bilo loše niti oprati je tada prikladnim sredstvom za pranje, temeljito isprati vrućom vodom i dobro posušiti.

6) Sirijski hrčci imaju na svakoj strani boka žlijezde koje su slabije razvijene u ženki, a u starijih mužjaka, kada spolno dozre, počnu prominirati (uzdižu se) iznad površine i pojavljuje se sadržaj koji vlaži dlaku na tom mjestu, te ih se nikako ne treba zamijeniti za bolesno stanje. Kod mužjaka u spolnoj zrelosti sadržaj postane mutan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr