Povratak

Briga za leglo kanadskih vjeverica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kanadsku vjevericu koja je trudna i uskoro bi trebala izleći male beba, za koji tjedan. Pa me zanima na što bih trebala obratiti pozornost, što bi vjeverica trebala jesti, kakvu bi kućicu trebala imati, kako postupati s njom kad dobije bebe i kako postupat s mališanima? Također me zanima s koliko tjedana/mjeseci se mališani mogu odvojiti od majke.
Unaprijed hvala, Igor

O: Kanadska vjeverica potječe iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade i do danas je opisano više od jedanaest podvrsta.

U prirodi kanadske vjeverice žive u podzemnim rovovima blizu stijena, srušenih debala i ograda, a sve kako bi se u prirodi zaštitile od svojih predatora (lisica, sova, zmija, lasica, kojota,...).

U prirodi kanadske vjeverice počinju pripremati gnijezdo neposredno po parenju. Gnijezdo se pozicionira u najsigurnijem dijelu podzemnog rova te mu se pridodaju  novi, alternativni ulazi/izlazi (sigurnosni razlozi). U gnijezdo odlažu lišće te druge mekane materijale, a sve u svrhu stvaranja dobrog gnijezda za nadolazeći podmladak. Također, u tom periodu započinje se i s pojačanim skupljanjem zaliha hrane.

Period gestacije u prosjeku traje 31 dan. Vrijeme poroda se približava kada se uoči povećanje trbuščića i mliječnih žlijezda. Broj podmlatka, po leglu, varira i kreće se od 1 do 9 (u prosjeku 4-5). Mladi, koji dolaze na svijet teški su oko 3,40 gr i rađaju se bez krzna te su im oči i uši zatvorene (oči im se otvaraju nakon nekoliko tjedana). Sa 40. dana starosti, podmladak postiže 70% veličine odrasle jedinke i postepeno izlaze iz gnijezda. U prvim danima po izlasku iz gnijezda, majka ih usmjerava i pazi na njih. Nakon tog perioda, podmladak se osamostaljuje te je spreman za samostalan život.

Kao i u prirodi, pri držanju ovih ljubimaca potrebno bi bilo osigurati optimalne uvjete koji su što sličniji njihovim uvjetima života u prirodi.

Potrebna je kućica u kojoj će spavati (veliki izbor Karlie drvenih kućica dostupan je i u našoj ponudi) i gdje će se skrivati i spremati hranu. Također, možete joj ostaviti i tunelčiće, imitacije gnijezda i debala. Jedino pazite da te stvari nisu plastične jer će sigurno stradati od njihovih oštrih zubića. Također, u kavez možete staviti i neki od komadića svoje odjeće (npr. komad majice), odjeće koja ima Vaš miris. Razmještaj predmeta u kavezu mijenjajte prema potrebi jer se vjeverice brzo zasite i postane im dosadno.

Za vrijeme gestacije i po porodu, svoju ljubimicu hranite hranama namijenjenim vjevericama (npr. od Padovana hrana za vjeverice). Naime, u tim hranama pravilno su izbalansirani svi nutritivni elementi koji su izrazito bitni ne samo za održavanje normalne homeostaze organizma nego i zbog velikih potreba organizma u i po graviditetu.

U navodim i linkove na neke od tekstova mojih kolega, koji Vam mogu dobro doći, a objavljeni su ovdje, ovdje i ovdje.

Također, savjetujem Vam da se opskrbite i telefonskim brojem svog veterinara kako bi ga mogli kontaktirati ako sam porod ili po porodu nešto krene "krivo".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr