Povratak

Briga za ženku hrčka nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku hrčka, stara je par mjeseci i nedavno mi je okotila 11 mladunaca. 3 su umrla, a ostale bebe su ok, ali mama hrčak nije. Primjetila sam da dobro jede, ali je strašno mršava. Neće da uđe u kućicu gdje joj stoje bebe, niti da spava unutra, nego vani. Vrlo ju je teško probuditi. Na mjestu gdje joj je WC stalno ima puno krvi. Molim vas da mi pomognete.
Hvala, Lana

O: Krv koju vidite na mjestu gdje je WC Vaše ljubimice je krv od čišćenja maternice poslije poroda, tako da će to biti tako još kroz neko vrijeme.

Što se tiče mršavosti, čini se da ju je trudnoća dosta iscrpila i da je zato mršava, a pošto doji mlade, bilo bi dobro dati hranu ad libitum (po volji).

Možda bi pomoglo da maknete kućicu pa će tada mama hrčak možda htjeti dolaziti do mladih. Bilo bi dobro da kavez s mamom hrčkom i mladima stavite na neko tamno i mirno mjesto, tako da ih ništa ne ometa jer im stalno uznemiravanje ili pak diranje i buka jako smetaju.

Ukoliko se problemi nastave kroz neko vrijeme, bilo bi dobro da posjetite doktora veterinarske medicine i ukažete mu na problem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr