Odgovara:
Vllaznim Zajmi, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj zamorac ne želi  jesti C vitamine koje ste vi mi preporučili da mu ih dam za zdravu njegovu dlaku. Dala sam mu limuna i naranče, ali on ne želi jesti. Trebam li ga voditi veterinaru? Hvala! Pozdrav,
Antonija

O: Za zdravlje zamorca najvažnija je uravnotežena prehrana. Zamorci ne mogu sintetizirati vitamin C pa ga je potrebno dodavati u vodu za piće, koju treba svakodnevno mijenjati, budući da vitamin C propada u vod, a dodatno ga uništava i klor iz vode.

U životu svake jedinke postoje periodi kada su im potrebe organizma vezane uz unos vitamina povećane. To su: faze intenzivnog rasta, različita stresna stanja kao što su transport ili promjena nastambi, parenje, graviditet, dojenje, oboljenja, narušeni optimalni uvjeti života , prehrana i dr.

Moram Vam napomenuti da je način na koji ste Vi pokušali nadoknaditi Vašem zamorcu vitamin C neprimjeren za ovu životinjicu, stoga savjetujem da koristite multivitaminske kapi za glodavce koje u sastavu sadržavaju visoki udjel vitamina C. Takve kapi možete nabaviti u trgovinama Pet centra, gdje će Vas u naši vetrinari rado savjetovati u vezi načina davanja ovog preparata i njegove doze.