Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Jučer sam, nenadano, dobila činčilu. Budući da još par dana neću biti u mogućnosti doći do pet shopa, zanimaju me neke potrebe, želje i navike ovih malih i slatkih stvorenja. Pročitala sam da se činčile vole igrati, te da im se mogu kupiti vlastite igračke, namijenjene njima. Zanima me bih li mogla u kući naći neku stvarčicu koja bi bila pogodna za njezinu igru? Čula sam da se činčile ne linjaju, a to mi zvuči nekako nevjerojatno, pa me zanima je li taj podatak istinit? Isto tako, zanima me, treba li činčili društvo u kavezu? Hoće li biti tužna ako bude sama i hoće li se to odraziti na njezino zdravlje? Koliko dugo treba činčili da se navikne i upozna svoga novog vlasnika?

Nekako imam osjećaj, iako sam ju tek jučer dobila, da me poznaje, jer se pokušava popesti na moju ruku kad god joj ju pružim? Osim što kavez ne smije biti na propuhu i izravnoj sunčevoj svijetlost...što preporučate? Da je kavez na povišenijem mjestu ili na podu? Dobila sam sivkastu činčilu. Zanima me je li istina da su takve činčile po karakteru življe i dominantnije od ostalih činčila? Hvala vam unaprijed! Antea

O: Sva živa bića vole imati društvo svoje vrste, ponekad je ta "društvenost" manjeg inteziteta, ovisno o godišnjem dobu, sezoni parenja ili brige oko podmlatka.

Činčile se vole igrati odnosno treba im zanimacija, a nama kao vlasnicima užitak ih je pri tome promatrati. Možete joj nabaviti kolut za glodavce (metalni), drvene igračke za veće papige koje se objese u kavezu, lopticu za glodavce u koju se stave poslastice i koje ispadaju prilikom koturanje iste ili prozirnu loptu u koju se stave glodavci (ne mogu nam pobjeći i sakriti se, ali se mogu kontrolirano kretati po stanu), kavez na više nivoa s dodacima (grane drva ili razni tunelići kroz koje mogu nesmetano proći), metalnu posudu s pijeskom za činčile u kojem se obožavaju kupati.

Ovi ljubimci su vrlo radoznali i vole istraživati, te se na svog novog vlasnika vrlo brzo naviknu i "uzmu ga pod svoju kontrolu". Glodavci ne podnose previsoku toplinu okoline (25-29C), a kavez treba staviti na mjesto s kojeg ćete se obostrano lako vidjeti i Vi ćete moći uživati u igricama svog ljubimca.

Činčile imaju vrlo gusto krzno te zbog toga nemaju problema s kožnim nametnicima (buhe i uši), a prekomjerno, odnosno iznenadno, linjanje javlja se kao i kod mačaka u slučaju prevelikog straha i šoka ili neadekvatne i loše ishrane. Uz gen koji određuje boju krzna može biti i vezano ponašanje ili živahnost naših ljubimaca, ali o tome je teško sa sigurnošću govoriti zbog mnogih križanja kod uzgajivača.
 
Zanimljive i korisne informacije o činčilama možete pronaći i u našoj web rubrici Moj ljubimac/ Glodavci/ Činčila.