Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja činčila se stalno grize, to traje već 2 mjeseca, izgleda kao da je svakih 5 minuta nešto svrbi. Ima li on buhe (ako činčile uopće mogu imati buhe) i što da u vezi toga napravim? Također, prije 2 tjedna počeo je jesti vlastitu nuždu; ne želi hranu za činčile i ne želi piti, jede samo jabuke i mrkvu. Trebam li ga voditi veterinaru ili što da napravim? Što bi mu moglo biti? Katarina

O: Činčile su općenito vrlo otporne, ali osim kvalitetne prehrane trebaju imati dobre uvjete u prostoru u kojem borave (prozračan prostor, sobna temperatura, nikako ne smiju biti izložene propuhu niti visokim temperaturama).

Vrlo je bitno osigurati im redovito kupanje u pijesku za činčile. Na taj način uklanja se masnoća i vlaga koja se skuplja u njihovu debelom krznu. Dovoljno je dnevno ostaviti posudu s pijeskom dvadesetak minuta unutar kaveza kako bi si očistila krzno. Nije preporučljivo ostavljati posudu cijelo vrijeme kako činčila ne bi vršila nuždu u njoj.

U pravilu, dostatno je činčili priuštiti kupku svaki drugi dan jer pretjeranim kupanjem može doći do isušivanja kože, iritacije i češanja.

No bez obzira na kupanje, činčilu je potrebno i četkati dvaput tjedno. Ovo je naročito važno prilikom linjanja koje se događa svaka tri mjeseca. S obzirom na specifičnu građu krzna, ono se ne bi smjelo smočiti. Činčilama nedostaje poddlaka, pa voda ostaje u krznu i s vremenom može uzrokovati pothlađivanje tijela.

Ako se smoči, suši se ili ručnikom ili sušilom za kosu udaljenom od tijela 20-tak centimetara. U protivnom može doći do opeklina.

Krzno činčile smatra se najmekanijim na svijetu i 30 puta je mekanija od ljudske dlake. Općenito, imaju najgušće krzno od svih životinja, sa više od 20.000 dlaka na kvadratni centimetar. Iz tog razloga, smatra se kako kožni paraziti (npr. buhe) ne mogu opstati u takvim uvjetima.

No od kožnih oboljenja, u činčila se mogu pojaviti gljivične infekcije. Najčešći uzročnici su: Trychophyton mentagrophytes, Microsporum canis, te Microsporum gypseum. Klinički znakovi obuhvaćaju gubitak dlake oko nosa, očiju, te prepona. Zatim, uočavaju se sitna oštećenja kože, prhut, ljuskice, te svrbež. Gljivična infekcija se može pojaviti uslijed vlažnih uvjeta okoline i nedostatne higijene kaveza, zatim kod bolesnog ili stresom oslabljenog organizma činčile, može se prenijeti zrakom, a nositelji gljivice mogu biti i druge životinje i ljudi.

Od oboljenja koje se manifestiraju stalnim nemirom i češanjem je i griženje krzna. Bolest je psihičke naravi, a još uvijek nije poznato zašto se takvo stanje javlja, no smatra se kako veliku ulogu ima nedostatna prehrana ili dosada, te stres.

Kako uzroci češanju nisu nužno vezani uz buhe, savjetujem Vam da pokušate slijediti savjete o njezi krzna, a ukoliko se stanje vidno ne popravi kroz desetak dana, svakako posjetite veterinara i napravite dermatološki pregled.

Što se prehrane tiče, činčile su biljojedi i njihova se prehrana sastoji od peleta, smjesa žitarica i sijena. Povrće i zelene biljke im treba davati u manjim količinama, dok se voće ne preporučuje davati svaki dan. Činčilama je potrebna prehrana koja sadrži 16 -20 % proteina i 18% vlakana. Velika količina potrebnog dnevnog unosa vlakana postiže se uzimanjem sijena ili trave, dok sve ostale hranjive tvari treba uzimati dnevnim unosom ponuđene hrane. Postoje i posebne gotove hrane za činčile koje zadovoljavaju sve potrebe na hranjivim tvarima. Prilikom kupovine gotove hrane za činčile obratite pozornost na rok trajanja hrane jer je izuzetno bitno za činčile da je hrana svježa. Sastojci hrane također su vrlo bitni, izbjegavajte one sa dodanim konzervansima i sastojcima koji nisu biljnog porijekla. Obratite pažnju na kvalitetu prehrane koju Vaša činčila konzumira jer neizbalansirani obrok može imati teške posljedice za organizam.

Postoji mogućnost da Vaša činčila hranom nije dobivala dovoljno nekih od nutrijenata, pa je reagirala uzimanjem vlastitog izmeta. Moram upozoriti kako konzumiranje samo dvije namirnice kroz period od dva tjedna zasigurno ne pruža dovoljan izvor hranjivih tvari za normalno održavanje organizma. Pokušajte joj ponuditi nešto novo, svakako neku od najkvalitetnijih hrana (npr. Bunny Nibble Hill Herbs - potpuna hrana za činčile). Uz gotovu hranu, dodajte neki od vitaminsko-mineralnih pripravaka kako biste povećali otpornost organizma. Iako činčile piju vrlo malo vode, svakodnevno im mora biti dostupna svježa voda.

O izboru hrane za Vašu činčilu, svakako se obratite veterinarima u našim Pet centrima.