Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, evo pišem u vezi kaveza u sirijskog hrčka. Imam par pitanja pa bi molio za odgovor jer mi je to vrlo važno. 1. Koliko redovito treba mjenjat piljevinu? 2. Kako i koliko treba čistiti rešetke odnosno cijeli kavez? 3. Koja dezinfekcijska sredstva se mogu koristiti za čišćenje kaveza? Jeli se treba čistiti kavez odmah nakon što ga donesem iz Pet shopa? Hvala, Josip

O: Kompletno čišćenje kaveza se preporučuje jednom tjedno. Potrebno je promijeniti kompletnu piljevinu, te oprati sa toplom vodom i obrisati suhom krpom stranice i dno kaveza.

Vlažna mjesta u kavezu (od mokraće, izmeta, prolivene vode) je potrebno očistiti najmanje nekoliko puta tjedno (3-4 puta), a još bolje svaki dan.

Princip je općenito slijedeći: izvadite stelju iz kaveza priručnom lopaticom i stavite u posudu za smeće, a manjom metlicom možete očistiti i sitne djelove preostale stelje. Zatim stranice i dno kaveza operite toplom vodom i posušite krpom ili na zraku. Nakon toga stavite novu stelju. Nisu potrebni nagrizajući i toksični deterdženti, a sam postupak traje 10-tak minuta. Prilikom korištenja optimalne količine stelje (2,5 - 3,5 cm), i redovitog mijenjanja, gotovo da Vam se neće pojaviti vlažne mrlje na dnu kaveza od urina. Ako se pojave, trebat ćete ili češće čistiti samo to mjesto ili dodati više stelje ili promijeniti tip stelje. Kako se u normalnoj mokraći glodavaca izlučuju i spojevi kalcija i drugih minerala, takve naslage kamenca je teže očistiti. Dosta je učinkovit obični ocat kojim prelijete to mjesto i ostavite nekoliko minuta. Ako je potrebno, postupak ponovite dok mrlja ne nestane. Možete i blago izribati četkicom za zube.

Za čišćenje i dezinfekciju prostora gdje borave životinje, možete koristiti "Capha Des Clean" spray koji je potrebno poprskati na mjesta koja želite dezinficirati ili očistiti (kavezi, prečke, hranilice...). Sprej se ostavi 10-60 minuta da djeluje, ovisno o jačini onečišćenja, te se ispere vodom.

Sprej je pH neutralan i djeluje baltericidno, fungicidno, tuberkulocidno, protiv spora i virusa, te uništava parazite i jajašca raznih nametnika. Rastvara mokraćnu kiselinu i masnoću.

Dovoljno je jednom mjesečno dezinficirati krletku sa gore navedenim sprejem.

Svakako je preporučljivo oprati i dezinficirati kavez prije nego u njega stavite životinju koju ste tek nabavili u dućanu za kućne ljubimce. Kavezi mogu biti kroz dulje vrijeme izloženi u dućanu, tako da se u njima nakupi prašina, a u prašini se mogu nastaniti razni nametnici, bakterije i ostala gamad.