Povratak

Crvenilo, iscjedak i zatvaranje oka hrčka - upala

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mome hrčku počelo se sušiti jedno oko i nakon čega je on za par dana uginuo. I nedugo nakon toga počela se događati ista stvar s drugim hrčcima. Ali iz njihovih očiju vidio se bijeli iscjedak. Bili su sasvim zdravi i odjednom im se počelo događati to s očima nakon čega su za par dana uginuli. Zanima me koji je razlog tome. Molim Vas odgovorite što prije.
Hvala!
Ivana

O: Crvenilo, iscjedak i zatvaranje oka znak su upale.

Uzrok slijepljenosti, odnosno sasušenosti iscjetka kapaka može biti iz više razloga, kao što je npr. alergičnost na podlogu u kavezu, prekomjerni rast zubića kod glodavaca kada korijen zuba pritišće suzne kanaliće (ovo se najčešće javlja kod starijih hrčaka) ili se radi o površnom oštećenju oka nastalom pri igri ili provlačenju između šipki, drvenih predmeta i slično.

Savjetujem Vam da provjerite je li hrčkova nastamba u dijelu stana koji je izložen propuhu ili koristite klima uređaj, pa ukoliko je, pokušajte ga smjestiti u dio prostorije gdje neće biti izložen strujanju hladnog zraka.

Svakako je potrebno oko i njegovu neposrednu okolinu držati čistim, a to možete učiniti tako da svome ljubimcu ujutro obrišete područje očiju toplom vodom ili otopinom acidi borici i nakon toga primjenite jednu od antibiotskih krema za oči.

Također, smatram da je za potpuno ozdravljenje potreban posjet veterinaru kako bi se  odredila adekvatna lokalna te, eventualno, sistemska antibiotska terapija.

Bilo bi uputno davati mu i vitamine za glodavce u vodu za piće. Savjetujem Vam da koristite multivitaminske kapi za glodavce koje u svom sastavu sadrže visoki udjel vitamina C. Takve kapi možete nabaviti u trgovinama Pet centra, gdje će Vas naši vetrinari rado savjetovati o načinu davanja i preporučenim dozama ovog preparata.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr