Povratak

Crvenilo oka, češanje i loše stanje kože starog hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
 Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam sirijskog hrčka i jako je star, u zadnje vrijeme mu je počela otpadati dlaka, doljnja usnica mu visi, oči su mu crvenkaste, stalno se Češka, koža mu se peruta, izgleda jako loše, a neznam jel' to možda normalno za stare hrčke ili umire od neke infekcije, alergije ili čega već, inače se noću normalno giba, skuplja hranu, jede, pije i dosta je živahan? Kate

O: Hrčci nažalost nisu životinjice dugog životnog vijeka, u prosjeku žive dvije do maksimalno tri godine, aktivni su noću a danju spavaju. O promjenama u starenju hrčka možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice, naslovljenom  Starost i bolest hrčka.

Što se pak tiče češanja i lošeg stanja kože Vašeg ljubimca, napomenula bih kako to nisu tipični znaci starenja hrčaka već mogu biti posljedicom drugih zdravstvenih problema, poput alergije, kožnih infekcija uzrokovanih bilo bakterijama, gljivicama ili parazitima. Češanje je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari npr. kod bolesti jetre ili bubrega, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Kontaktni dermatitis može se razviti kao reakcija na stelju, ali i prostirke u stanu ili dijelove naše odjeće. Svakako bi bilo važno isključiti mogućnost reakcije na različita sredstva za pranje ili druge kemikalije koje koristite u domaćinstvu.

Crvenilo pak oka, nerijetko je prvi znak problema sa očima, a posljedicom je ili alergičnosti na podlogu u kavezu, prekomjernog rasta zubića koji tada pritišću suzne kanaliće (najčešće se javlja u hrčaka starije životne dobi) ili pak površinskog oštećenja oka nastalom pri igri, provlačenju između šipki, drvenih predmeta, propuha i sl.

S obzirom na to da se kod Vašeg ljubimca može raditi o nizu uzroka spomenutim simptomima, preporučila bih Vam da ljubimca odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu. Naime, jedino se općim kliničkim pregledom i dodatnim pretragama može postaviti dijagnoza te poduzeti pravovremena odgovarajuća terapija kako bi se životinjici osigurao optimalan oporavak i poboljšala kvaliteta života.

Svakako bi bilo uputno Vašem ljubimcu u vodu ili hranu dodati neki od vitaminsko-mineralnih dodataka za glodavce (npr. Diafarm Vitaminski sirup za glodavce ili Trixie Pro Fit Vitamin-Granulat). Ovakvi pripravci dižu opću otpornost organizma, poboljšavaju stanje kože i dlake, te osiguravaju gradivne tvari koje su životinji potrebne u svakodnevnoj prehrani. Osim navedenoga, izuzetno je bitno i stvaranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta redovitim čišćenjem i dezinfekcijom kaveza.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr