Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije par dana sam pronašla nekakve crve (dugi oko 5 mm i prozirni) u kavezu svoje činčile. NIsam sigurna koliko su dugo unutra bili ali, možda 2 - 3 dana. Strah me da nisu nešto prenijeli na moju činčilu iako je on živahan kao i uvijek i ne daje nikakve znakove da bi mogao biti zaražen. Hoću li ga odnijeti cijepiti i kakvo bi to uopće cjepivo bilo?
Hvala,
Stela

O: Crvi koji se pojavljuju u kavezu nisu rijetka pojava u ovim ljetnim mjesecima.

Najčešće potječu od voća i povrća, ukoliko ih dajete činčili, koje dugo stoji u kavezu ili crvi mogu biti iz domaćinstva. U oba slučaja radi se o larvama, a najčešće se pojavljuju kod neadekvatnih higijenskih uvjeta.

Kavez je potrebno čistiti jednom na tjedan, a za vrijeme ljetnih mjeseci i dva puta tjedno. Bitno je da kavez bude uvijek čist i suh. Učestalost čišćenja ovisi i o veličini kaveza.

Svakako sada obavezno bacite stelju koju koristite a sve ostalo izvadite iz kaveza, uključujući i posudice za hranu i vodu te igračke ukoliko ih imate. Kavez treba dobro oprati toplom vodom i dezinficirati sredstvima kao što su Virkon i sl. Također dobro operite posudice za hranu i vodu. Svakodnevno mjenjajte vodu, kao i hranu, a ukoliko dajete voće i povrće, neka uvijek bude svježe. Svakako je potrebno oprati i dezinficirati i pod na kojem se nalazi kavez, kao i ostatak prostorije.

Svakako pogledajte hranu koju koristite, da kojim slučajem nije kontaminirana kavim larvama ili ličinkama, te ako tako nešto primjetite, obavezno bacite tu hranu.

Činčile također mogu imati i unutrašnje parazite kao što su giardia, cryptosporidium, gliste i sl. Osim što ih činčile mogu izlučivati izmetom, oni i apsorbiraju nutritivne elemente iz hrane, što se može negativno odraziti na zdravlje, a najčešći su problemi s kostima i zubima.

Savjetujem Vam da činčilu odvedete kod veterinara kako bi se napravila parazitološka, odnosno koprološka pretraga izmeta, da bi se potvrdili ili isključili mogući crijevni nametnici.