Povratak

Čupanje vlastite dlake u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Ja imam Gricka. Dugodlaki patuljasti muški kunić, počeo se linjati. Ima dvije godine. Danas sam primijetila da si je ispod brade iščupao dlaku, ali nije perutano ni crveno. Ne znam je li mu to od linjanja ili da nije nešto drugo. Je li mogu i po kojim simptomima prepoznati gljivice? Daleko nam je veterinar pa da ako idem k njemu da znam da su to gljivice ili bolest da nije samo linjanje.
Hvala vam.
Iva

O: O čupanju vlastite dlake u kunića pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr. vet. med. u odgovoru Zec čupa dlaku na vratu.

Gravidne ženke čupaju dlaku pred porod, međutim i kod lažne trudnoće može se dogoditi da čupaju dlaku sa tijela, ali uglavnom s trbuha.

Kunićima se preporuča vodu nuditi za piće u pojilicama jer kada imaju vodu ponuđenu u zdjelici, namoče si dlaku na podbratku. Zbog mokre dlake na tom dijelu može doći do upale kože – dermatitisa, koji se može zakomplicirati sekundarnom bakterijskom infekcijom. Ukoliko vlaga dođe između podbradka i brade, vlažna koža se trlja od samu sebe, što može izazvati vlažni dermatitis ili "hot spot". Bilo bi dobro provjeravati ove nabore redovno da bi se na vrijeme otkrili znaci poput crvenila ili mirisa. Vlažni dermatitis se najčešće javlja i kod pretilosti, slinjenja zbog zubnih problema te velikih nabora kože na vratu najčešće kod ženki.


Čupanje dlake može biti uzrokovano i parazitima (buhe i šugarci, gljivicama), dosadom (ako je kunić većinu dana sam u kavezu), protestom zbog nove prinove u kući, manjkom sijena, neizbalansiranom hranom...

O gljivičnoj infekciji kod kunića možete pročitati u odgovoru kolegice Elene Tijan, dr. vet. med. Područja bez dlake na krznu kunića - sumnja na gljivičnu infekciju te o šugi u odgovoru kolegice mr. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr. vet. med. Šugarac u kunića i komadić piljevine u uški.

Dosada se može spriječiti postavljanjem različitih izazova za kunića tako da mu se hrana stavi na povišeno ili zaveže sijeno za špagicu ili sakrije tako da se kunić i zabavlja tijekom hranjenja. Rolice od kartona ispunjene sijenom i igračke za kuniće također su dobrodošle. Savjete o tome kako kuniću omogućiti ispunjen dan i ideje za zabavu možete pronaći u knjizi "Patuljasti kunići" autorice Monike Webler, koju možete nabaviti u Pet centru.

Pretjerano uređivanje također može dovesti do čupanja dlake.

Savjetujem Vam da ipak posjetite veterinara koji će ustanoviti postoji li infekcija kože ili paraziti i odrediti daljnju terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr