Povratak

Da li je potrebno cijepiti zamorce?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nedavno sam čula da se zamorci trebaju cijepiti. Je li to točno? I ako je, kada ga trebam cijepiti? Unaprijed se zahvaljujem na vašem odgovoru. Hvala. Angela

O: Zamorčići koji se nalaze u prodaji u našim dućanima su iz kontroliranih uzgoja, ovlaštenih uzgajivača. Prije stavljanja u prodaju obavezno borave u karanteni. Za vrijeme boravka u dućanu su pod stalnom veterinarskom kontrolom. Kod zamorčića je jako važno voditi računa o pravilnoj prehrani i o uvjetima u kojima se drži životinja. Nepravilna prehrana i neadekvatni uvjeti u kojima životinja boravi u kombinaciji sa stresom mogu dovesti do pojave bolesti. Što se tiče cijepljenja zakonodavac nije za ovu vrstu propisao određena cijepljenja. Zbog toga Vam preporučam da obratite pažnju na ono što sam već spomenula, a to je pravilna prehrana i smještaj kako bi Vaš ljubimac ostao zdrav. Isto tako poželjno je voditi ga na kontrolne preglede kod veterinara, npr. pregled stanja zuba, skraćivanje noktiju, itd.

Ukoliko primjetite da je opće stanje Vašeg zamorčića promijenjeno, ako ne jede, previše je miran, nezainteresiran za okolinu, ima proljev, otežano diše ili ima iscjedak iz nosa i očiju odmah ga odvedite veterinaru kako bi se što prije postavila pravilna dijagnoza i započela odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr