Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moji degui poslije svakog obroka grizu kavez. Imaju i grana, i sjena, ali im je kavez obavezan za grickanje! Zanima me da li je to normalno i trebam li ih dovesti do veterinara? Filip

O: Grickanje je osnovna prirodna potreba u degua.

Pošto im sjekutići cijeli život rastu, glodanjem ih održavaju na prikladnoj veličini. Ako im zubi previše narastu, životinja ne može uzimati hranu, ne može žvakati i sigurno će uginuti.

Osim što degui vole grickati ukrase u kavezu, neizbježno grizu i sami materijal od čega je načinjen kavez. Stoga se za razliku od bilo kojeg drugog glodavca za degue savjetuje kavez koji je u potpunosti obložen metalnim rešetkama kako ne bi kroz progriženu plastiku izašli van njega.

Ponekad se za degue smatra kako su pohlepni u svome grickanju i glodanju pa im doista treba interijer obogatiti mnoštvom materijala za glodanje: mineralni kamen različitog oblika, materijal za glodanje od lufe, drva za glodanje različitih veličina i oblika.

Stoga, ukoliko Vaši degui imaju zdravi i redoviti apetit, nisu inaktivni, nemaju vidljivih ozljeda i oštećenja kože i dlačnog pokrivača, probavnih poremećaja u vidu povraćanja i proljeva te otežanog disanja, uočavanje stalne potrebe za grickanjem može se smatrati normalnim te ne iziskuje posjet veterinaru.