Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana sam kod vas kupio degua. Nakon što ga pustim po stanu 2-3 sata i zatim ga vratim u terarij, on počne pokušavati izaći. Kako sam osjetljiv na to, pokušam ga uzeti iz terarija da ga pustim van, ali čim mu pružim ruku, ugrize me. U čemu je problem? Unaprijed hvala, Josip

O: Ukoliko ste novi vlasnik degua, bit će potrebno neko vrijeme da Vas upozna i shvati da ne predstavljate opasnost za njega. Degu koji je pod stresom će prije ugristi, znači ako Vas još ne poznaje te ako ga pokušavate neprikladno podignuti. Trebalo bi ga namamiti da Vam sam priđe i izbjegavati da ga se stijesni u kut.

Degui se daju podizati i držati u rukama ako to radi osoba koju poznaju i na koju su navikli.

Ne vole da ih se drži oko trbuha jer je to način na koji ih predatori love.

Vaš će degu uživati u Vašim rukama ako ga češkate iza ušiju. Pripitomljeni degui čak znaju i zaspati na vlasnikovom ramenu ili se skroz opustiti u njegovim rukama. Da se degu osjeća ugodno u Vašim rukama prepoznat ćete po tome što se ljubimac rasteže, zaklapa oči, "brusi" zubima i zijeva.

Gristi hoće i ženke koje imaju mlade.

Također, trebate paziti da Vam ruke ne mirišu na hranu.

Degu nekad i iz znatiželje zna gricnuti malo jače Vaš prst, a da je pretjerao  mu možete dati do znanja tako da ispustite zvuk kao "skvik" i maknete ruku. Na taj način degui jedan drugome daju do znanja da se timare pregrubo.