Povratak

Degu - opadanje dlake na repu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Vlasnica sam dviju pustinjskih vjeverica (degua). Dovoljno sam upoznata sa činjenicom da im se rep nipošto ne smije dirati, no prije neki dan sam primjetila da mi je na jednom od degua rep počeo izgledati čudno. Otpada mu dlaka, i izgleda vrlo neugledno, iako se on ponaša normalno, ima tek i zaigran je, osim tog repa koji izgleda kao "šugav". Molim Vas, imate li neki odgovor ili preporuku o čemu radi.
Unaprijed hvala,
Meri


O:
Degu (lat. Octodon degus) je inteligentan i živahan glodavac, koji iz dana u dan postaje sve omiljeniji ljubimac. Njegovo podrijetlo je iz čileanskih Andi, gdje živi u zajednicama od 10-100 jedinki ispod zemlje. Na takav način pokušavaju se skriti od svih potencijalnih neprijatelja iz prirode. Ovaj ljubimac je poseban po svom repu. Naime, njega karakterizira kratka i oštra dlaka koja na samom vršku repa formira čuperak, a proteže se u 1/3 pa čak i 2/3 ukupne dužine tijela. Njegova funkcija je da prilikom penjanja, održava ravnotežu ljubimca.

Karakteristično je kod ovih ljubimaca da isti, u slučajevima kada se osjećaju ugroženim ili kada im prijeti određena opasnost, odbacuju svoj rep te na takav način pokušavaju pobjeći potencijalnoj opasnosti. Iz tog razloga, uzgajivači ove vrste životinja uvijek savjetuju da se prilikom igranja i držanja ovih ljubimaca uvijek pokušava izbjeći sam rep kako ljubimac ne bi rep odbacio.

Od nekih drugih problema vezanih uz rep nerijetko se spominje i gubitak dlake na ili oko repa. Gubitak dlake po repu (na ili oko repa) najčešće ukazuje na različite oblike poremećaja u ponašanju uzrokovanim različitim stresnim situacijama. Tako, kao posljedica stresa ljubimci nerijetko prilikom održavanja vlastite dlake ili dlake u drugog ljubimca zubićima trgaju ili izvlače komade dlake.


U tu svrhu, liječenje odnosno saniranje postojećeg poremećaja u ponašanju svodi se na reduciranje stresa i stresnih situacija. Stresne situacije kod degua mogu biti promjena položaja kaveza u kojem se ljubimci drže, premali kavez, nedovoljno kretanja i aktivnosti, stres izazvan dolascima drugih ljubimaca (pas, mačka,...). Stoga, utvrđivanje razloga stresa kao i uklanjanje istog je nužan preduvjet rješavanja nastala problema.

Naravno, kako gubitak dlake za uzrok može imati i mnoge druge faktore (npr. različite bolesti), savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te utvrditi točno o čemu je riječ. U skladu s postavljenom dijagnozom, moći će pomoći ljubimcu kao i Vas dalje savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr