Povratak

Degu - prehrana i probavne smetnje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jučer sam kupila ženku degua staru mjesec i pol. Već pred večer sam primijetila kako kiše, a danas u jutro je dobila proljev. To mi je drugi degu. Znam kako je bitno održavati njihovu tjelesnu toplinu, tako da sam je smjestila uz radijator gdje sad večinu vremena provodi spavajući. Ne znam što je uzrok proljeva. Moj veterinar na žalost nema iskustva s deguima (iako je uspješno pomogao prošlome koji je dan danas živahan i sretan) i ne zna što točno savjetovati po pitanju toga. Zvala sam dućan (nije Vaš) i rekli su da je mogu vratiti, no kako sam saznala kako završavaju bolesne životinje kod njih, odlučila sam joj pokušati pomoći. Doista je hitno! Unaprijed hvala, Petra

O: Proljev ili diarea je stanje koje karakterizira abnormalan broj stolica, meke ili tekuće konzinstencije, kao posljedica velike količine vode u sadržaju, odnosno zbog promjena u apsorpciji tekućina i sekrecije uzduž stijenke crijeva. Proljev nije bolest, već klinički simptom, koji je najčešće posljedica bolesti probavnog trakta. Proljev može nastati naglo i kratko trajati, pa govorimo o akutnom proljevu, a proljev koji traje dugo ili se javlja povremeno u vremenskim intervalima, nazivamo kronični proljev. 

Infekcije gastrointestinalnog trakta često za posljedicu imaju proljev. Probavne smetnje, odnosno proljev, može biti uzrokovan i alergijama, koje su najčešće posljedica grešaka u prehrani, uslijed čega dolazi do promjene crijevne mikroflore, zatim: stresa, prejedanja, netolerancije prema određenim sastojcima iz hrane, nepravilne prahrane i sl.

S obzirom da Vam ovo nije prvi degu, pretpostavljam da znate čime se hrane, no nije naodmet ponoviti slijedeće:

- prehrana je jako važna kod degua jer neispravnom prehranom možete izazvati ozbiljne probleme (dijabetes)
- degui su biljojedi i u prirodi se hrane travom, biljkama, korom drveća, pupovima, lukovicama i ponekad sjemenkama i voćem
- kao kućnog ljubimca možemo ga hraniti gotovom hranom za degue, sijenom, svježom travom, djetelinom (ali samo ako smo sigurni da nije bila špricana kemikalijama)
- dijetu mu možemo dopuniti svježim, očišćenim povrćem koje mora biti sobne temperature, a dobro je sve povrće kojim se i mi hranimo (radić, salata, paprika, mrkva, špinat, zelje, karfiol)
- može mu se ponuditi i kukuruz ali samo 1-2 puta tjedno, te vitamini i mineralni kamen
- voće mu se može davati u malim količinama, više kao posebnu nagradu, jer sadrži dosta šećera, a s obzirom da je sklon dijabetesu ne smiju mu se davati slatkiši, ugljikohidrati (kruh, keksi, krekeri, tjestenina, dvopek itd..)
- svježu hranu bi trebalo redovito micati iz kaveza čim se zamaže ili uvene (posebno na to treba obratiti pažnju kada je toplije vrijeme)
- degu ne smije jesti hranu za druge glodavce jer bi mu mogla štetiti
- treba izbjegavati sjemenke, suho voće, žitne i druge pahuljice, kuhanu hranu, slana i pržena jela te mlijeko i mlječne proizvode
- čokolada i zeleni dijelovi paradajza kao i krumpira su otrovni za degua
- na raspolaganju mora imati uvijek svježu vodu (najbolje je ako mu se može staviti u pojilicu)
- hrana i voda moraju biti sobne temperature, ne izravno iz hladnjaka

Normalna tjelesna temperatura degua je 37,9°C.

Bolest bilo kakvog uzroka u degua se smatra hitnim slučajem, jer oni nemaju rezervu energije i vrlo brzo nastupa stanje šoka. Stoga kod promjene zdravstvenog stanja u smislu respiratornih poremetnji, proljeva, apatije, gubitka težine, nevoljkosti ... najbolje je odmah posjetiti veterinara. Savjetujem Vam da se obratite Klinici za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu jer bez detaljnog kliničkog pregleda i eventualnih drugih potrebnih pretraga teško je otkriti što je uzrok poremećajima koje navodite kod Vašeg degua.

Inače, preporuča se pregled dva puta godišnje zbog bolesti koje su karakteristične za ovu druželjubivu i dobroćudnu životinjicu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr