Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupili smo mužjaka degua. Prošlo je tjedan dana od nabavke prvoga, te smo se odlučili uzeti mu društvo. Nabavili smo još jednog mužjaka, ali iz drugoga legla, koji je vidno manji i mlađi od prvoga. Nisu se podnosili neko vrijeme, ali su se sada stvari vratile u normalu, čak i spavaju zajedno u svom gnijezdu. Međutim, primijetila sam kod malenoga da ne upotrebljava prednju lijevu šapicu, tj. šepa kada hoda i ne može se normalno penjati, ali normalno jede i kada je blizu ograde se oslanja na nogu. To se prije nije dešavalo. Da li se radi o nekakvom istegnuću, prijelomu ili slično? Nema nikakve otvorene rane, pa sam izbacila mogućnost ugriza ili eventualno ranjavanja od strane starijeg degua. Puno hvala, Mia

O: Kod uganuća zgloba dolazi do oštećenja stabilizacijskog tkiva, što uzrokuje krvarenje, oticanje, bolnu osjetljivost kod opterećenja i pokretanja, te se smatrata  i ozljedom ligamenata. Ozljede ligamenata mogu biti totalne ili parcijalne.

Prijelom (fractura) kosti označava prekid kontinuiteta koštanog tkiva. Može nastati uslijed neke traume ili spontano. Razlikujemo otvorene i zatvorene prijelome. Otvoreni prijelom je ozljeda kod koje je prekinut tijek kože ili mišića iznad kosti zbog pomicanja koštanih ulomaka. Kod zatvorenog prijeloma je cjelovitost mekih tkiva očuvana. Klinički, prijelomi se manifestiraju oteklinom, ponekad i krvarenjem (otvoreni prijelom) ili krvnim podljevom, bolnošću, životinja štedi oboljeli ekstremitet, javlja se hromost.

Hromost ili claudicatio je svaka smetnja u normalnoj upotrebi ekstremiteta, a očituje se raznim nepravilnostima  kod kretanja ili stajanja životinje.

Hromost može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca.

Hromost može biti i posljedica padova, istegnuća, ozljeda i raznih drugih mogućih situacija. Moguće su ozljede mekog tkiva na ekstremitetu (tabana), uzrokovane lošom higijenom kaveza, zatim ako se degu kreće po kavezu dulje vrijeme i sl.

Također, ako ljubimac ima duge nokte može doći do zapinjanja i otrgnuća nokta, što onda uzrokuje bol i ljubimac ne staje na nogu. Moguće je i da je došlo do infekcije samog nokta, uzrokovano i provocirano od same podloge koja možda nije adekvatna. Kod nedovoljnog, pak, trošenja noktiju uslijed pomanjkanja hrapavih površina, može doći do preraštavanja noktiju koje će onda opet dovesti do stanja kada će ljubimac "štediti "nogu.

U bilo kojem od navedenih slučajeva, potrebno je da ljubimca pregleda veterinar i ustanovi o čemu se radi i postupi prema potrebi.

Velika prednost je što su sačuvane osnovne vitalne potrebe (životinjica jede i pije) pa ako se prepostavi da je ozljeda mala i bezazlena te ne potraje duže, moguć je potpuni oporavak. Potrebno je da budno motrite situaciju i ponašanje Vašeg ljubimca kako biste mogli na vrijeme reagirati.