Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije otprilike mjesec dana kupio sam muškoga degua. Danas sam kupio drugoga koji je očigledno stariji od onoga prvoga (ima jače noge, dlaka mu je sjajnija, penje se bolje...). Na sredini kaveza imaju rešetkastu plastičnu pregradu. Ali ono što mene zanima jest koliko dugo rešetka mora biti medu njima? Kada se popnu na tu rešetku (svatko sa svoje stranice) počnu se gristi, ja sam svaki pokušaj spriječio da ne bi bilo...
Recite mi je li to normalno ponašanje kod njih i kako to spriječiti?
Hvala Vam, 
Borna

O: Čileanska vjeverica ili degu izgledom podsjeća na križanca između vjeverice i štakora.

Dnevna je životinja - za razliku od ostalih malih glodavaca koji su aktivniji noću, vrlo je aktivan ujutro i poslijepodne. Veličina odraslog degua je jednaka veličini mladog zamorca.

Ženke su veće od mužjaka, repić im je dug i tanak, zubići vrlo oštri, boja krzna kreće se od svjetlo žute do narančaste. Vrlo je druželjubiv i voli komunicirati sa svojim vlasnikom posebnim zvukom. Kada ih želimo uzeti u ruku treba biti vrlo oprezan (ne potezati ga za repić) jer se mogu osjetiti ugroženim i ugristi. Vole se kupati u pijesku poput činčila. U prirodi žive oko 15 godina, dok u zatočeništvu žive 6-7 godina. Vrlo su aktivni i inteligentni.

Degu u prirodi živi u skupinama, stoga mu treba omogućiti društvo. Pate ukoliko nemaju društvo te mogu postati depresivni a ponekad i agresivni, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog spola, a najbolje se slažu dvije ženke, odnosno degui iz istog legla (braća i sestre).

Ukoliko imate više degua, u kavezu držite samo po jednog mužjaka, jer je i u prirodi samo jedan mužjak predvodnik kolonije. U suprotnom može doći do tučnjave. Ukoliko dovodite drugog degua nakon što se je već prvi udomaćio, upoznajte ih postupno - pregradite kavez ili stavite kavez do kaveza da se upoznaju prije nego počnu živjeti zajedno. Pazite da ne zanemarujete prvog degua, jer će postati ljubomoran na pridošlicu. Degui se dobro slažu s kunićima, činčilama i zamorcima, ali prvo im dajte vremena da se upoznaju na distanci.