Povratak

Dlaka i linjanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me postoji li kakva vrsta patuljastog kunića ili možda neka vrsta psa koji ne puštaju dlaku? I ako postoji, može li se nabaviti kod vas?
Hvala,
Dijana

O: Pod krznom se smatra dlačni pokrov kunića. Dlake se razlikuju po veličini i kvaliteti, a neznatno se mijenjaju u građi.

Kunić ima 3 vrste glavnih dlaka i jednu prijelaznu.

Sprovodna (dugačka, ravna, pokrovna) je dlaka koja se ističe dužinom i jačinom. Ona čini gornji pokrov i daje karakterističnu boju krznu. Osjata dlaka koja je kraća i tanja od pokrovne, a može biti i valovita. Osjato-pahuljasta dlaka koja je između osjatih i vunastih jer je gornji dio poput osjate, a donji dio poput pahuljaste. Pahuljasta ili vunasta dlaka koja je vrlo gusta, nježna, tanka i valovita.

Normalno krzno kunića sastoji se od temeljnog krzna, koje je mekano i nježno te gornjeg pokrovnog krzna.

Dlaka u mladom zečjem krznu već prema starosti kunića počinje se zamjenjivati novom dlakom. To se zove linjanje. Linjanje je prirodni proces izmjene dlake u kunića. Mladi kunići linjaju se do spolne zrelosti više puta i to se zove mladenačko linjanje. Ono ne ovisi o godišnjem dobu već o starosti kunića. Prvo linjanje obično počinje u dobi od 5 ili 6 tjedana i traje 1,5 do 2 mjeseca. Drugo linjanje počinje u dobi od 4 do 5 mjeseca i traje dvostruko duže od prvog. Linjanje se odvija s obiju strana simetrično. Nekad se javlja i treće i četvrto linjanje, ali u pravilu završava sa 8 mjeseci. Nakon toga kunići se linjaju  u jesen i proljeće.

Nažalost, nije mi poznato da li postoje kunići koji se manje linjaju. U našoj ponudi imamo kuniće koji se linjaju i to su patuljasti i ovnoliki kunić.

O pasminama pasa kojima manje opada dlaka pisala sam ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr