Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića koji je star 2 godine. Mužjak je i nije kastriran. Odlučila sam mu nabaviti društvo (još jednog kunića). Zanima me kojeg bi spola bilo najbolje nabaviti drugog kunića? Kada bi bilo najbolje da upoznam novog kunića sa starim, a kada sa svojim psom?
Imam mješavinu kupljene hrane koja sadrži najviše trave, ima malo kukuruza , alfalfe, mješanog povrća, rogača i malo sjemenki. Na pakiranju piše "baby", ali je li to dovoljno za malog kunića (naravno uz to kunić ima i odvojeno sijeno)?
Hvala,
Lorena

O: S obzirom da imate odraslog kunića,postoji velika mogućnost da se prema pridošlici, bez obzira na spol, ponaša izrazito neprijateljski i teritorijalno.

Dva mužjaka u istom kavezu nikako ne biste smjeli držati, stoga je najbolje da uzmete ženku, ali uz preporuku da kastrirate mužjaka ne želite li ubrzo imati neželjeno potomstvo. Ako ga ne želite kastrirati, onda obavezno ženku smjestite u poseban kavez.

Upoznavanje mora teći postepeno - najbolje bi bilo da imate dva kaveza i da ih postavite jedan uz drugi. To će kunićima omogućiti da se onjuše preko rešetki i da se na taj način upoznaju. Nakon nekog perioda, možete ih oboje pustiti iz kaveza, da vidite kako će se ponašati i hoće li se normalno družiti. Na bilo koji znak netrpeljivosti,obavezno ih odvojite!

Pas također mora upoznati pridošlicu nekoliko dana nakon što dođe u kuću, ali i za njega vrijedi isto pravilo - najprije ga nekoliko dana pustite da ga njuška kroz rešetke, a zatim izvan kaveza - ali obavezno uz Vaš nadzor! Jako je važno da psa naučite da mu novonabavljeni kunić nije potencijalna lovina!

Hrana za kuniće kompletno je izbalansirana prema njihovim potrebama i ukoliko nabavite bebu kunića, preporučam Vam upravo hranu za tu dobnu kategoriju (npr. Prestige ''Cuni Junior'').