Povratak

Društvo za kunića - odluka, odabir novog kunića i upoznavanje s "domaćinom"

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića par godina. Već nekih godinu dana ima neku izraslinu na stražnjoj strani, blizu spolnog organa. Da li je to tumor i da li je zloćudan? Da li bi ga trebalo dati operirati ili nešto? Brinem se jer ne znam da li ga to boli, iako se meni čini da je sve u redu, samo je nekako premiran, većinu dana je na istom mjestu i u nekom polusnu, a pročitala sam da su kunići obično aktivni i zaigrani. S tim se nadovezujem na drugo pitanje, da li bi mu trebalo nabaviti neko društvo da se malo razonodi ili kunići mogu živjeti sami? Morana

O: Što se tiče izrasline,  na temelju Vašeg opisa,  nažalost,  ne mogu znati o  čemu

se radi, da li je tumor ili ne, da li je maligni. Stoga Vas molim da za detaljniju analizu stanja Vašeg kunića, ljubimca odvedete na pregled kod kolege doktora veterinarske medicine, kako bi s postavila točna dijagnoza i provelo adekvatno liječenje.

Zašto razmisliti o držanju kunića u paru? Svakome tko je imao priliku vidjeti kuniće u paru, ne treba posebno objašnjavati. Kunići tada najčešće provode vrijeme zajedno, u čišćenju, "ljubljenju" i igranju. Uvijek se stišću jedan uz drugoga i najbolji su si "lijek" u stresnim situacijama (npr. odlazak veterinaru). Uz sve to, prednost je što jako dobro uče jedan od drugoga te je lakše kuniće istrenirati u grupi. Osim svega toga, kunići su tada manje ovisni o Vama, što, naravno, ne znači da neće trebati i Vas.

Idealna situacija je odmah istovremeno nabaviti par kunića, te ih zajedno dovesti u njihov novi dom. Na taj način ne dolazi do izražaja teritorijalnost jer niti jedan kunić nije "domaćin". U takvom slučaju, kada se nađu u novoj situaciji, najvjerojatnije će odmah prihvatiti partnera svoje vrste.

Ako namjeravate nabaviti Vašem ljubimcu društvo, prvo je potrebno upoznati kako vaš kunić reagira na pridošlice. Bitno je da je društven, da nije izraženo teritorijalan, da trenutno nije u ciklusu intezivnog tjeranja, da prihvaća prisutstvo svoje vrste i jedna od najvažnijih stvari "- da je zdrav.

Ako ste već dovoljno upoznali svog ljubimca i izabrali mu partnera, tada se pripremite na postepeno upoznavanje. Često se dogodi da se kunići upoznaju mirnim putem, te da "domaćin" odmah prihvati pridošlicu, ali isto tako nerijetko se dogodi i da dođe do tučnjave, dokazivanja hijerarhije te borbe za teritorij. Kuniće obično treba pustiti da se izbore za svoje mjesto u poretku, ali treba paziti da to dokazivanje ne preraste u žestoku tučnjavu jer je moguće da dođe do ozbiljnijih međusobnih povreda. Bilo kakvo upoznavanje se radi na strogo kontroliranom području gdje ćete uvijek moći intervenirati u slučaju da njihov međusobni odnos krene u krivom smjeru.

Radi izbjegavanja takvih situacija dobro je pratiti neka pravila i dosadašnja iskustva. Isto tako treba znati da kunići loše reagiraju na forsiranje te da, ako nikako ne prihvaćaju društvo, onda ih je najbolje na to ne siliti.

Uvijek je najbolje imati par različitog spola. Kod takvih je slučajeva najveća šansa da se par iz prvog pokušaja složi. Naravno, u tom slučaju treba odmah razmišljati i o sterilizaciji/kastraciji jer besmisleno je dovoditi partnera kao društvo svom kuniću ako oni ne mogu provoditi vrijeme zajedno. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je najlakše dovesti ženku mužjaku. U obrnutom slučaju se obično dogodi da ženke budu agresivnije, a muški kunići budu više zainteresirani za novi prostor nego za ženku.

Prilikom stavljanja kunića u grupe potrebno je razmotriti neke bitne faktore. Od esencijalne važnosti je da kunići koji će živjeti u grupi budu kompatibilni. Kunići mogu biti agresivni i miješanjem s nepoznatim životinjama (kunićima) mogu se prouzročiti tuče, uz nanošenje oštećenja, velikih povreda ili rijetko smrti. Ovo je moguće i prije i nakon dostizanja spolne zrelosti. Zrele (odrasle) ženke je moguće "pomiriti", ali je mnogo teže to postići kod odraslih mužjaka, naročito u blizini ženki. Treba pretpostaviti da će životinje koje nisu odrasle skupa biti agresivne kada se spoje. Stupanj kompatibilnosti životinja u grupi ovisi od faktora poput: vrste, karaktera, genetske povezanosti, starosti, težine, spola, veličine prostora u kojem borave (možda je to cijela soba, a možda samo ogradica), metode uzgoja, rukovanja od strane čovjeka, sadržajnost sredine u kojoj borave, blizine i prisutnosti drugog spola. U biti, životinje koje će sačinjavati grupu bi trebale biti istog spola, slične veličine i ukoliko je moguće povezane i grupirane od ranih dana svog života, npr. od vremena prestanka dojenja. Važno je stalno pratiti i promatrati ovakvu "koloniju".

Nadam se da sam Vam pomogao korisnim informacijama, a na Vama je da odlučite želite li nabaviti novog kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr