Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića, star je 4,5 mjeseca i dečko je. Pošto je večinu dana sam htjela bih mu nabaviti društvo. Zanima me bi li bilo pametno nabaviti još jednog mlađeg kunića, hoće li ga prihvatiti? Da li da nabavim još jednog dečkića ili curicu, s kim bi se bolje slagao? Smiju li biti u istoj gajbici ili svatko treba imati svoju? Pošto imam manji stan i nemam baš mjesta za još jednu gajbicu, rado bih da mogu biti u istoj. Hvala, Zdenka

O: Kunići su društvene životinje, a nerijetko se odlično slažu s drugim kućnim ljubimcima.

Međutim, ako kunići ne odrastaju zajedno, treba biti vrlo oprezan pri uvođenju nove jedinke.

Prije svega, na njihovo ponašanje utječu hormoni. Zato je za očekivati agresiju između dva mužjaka, odnosno parenje mužjaka i ženke. Jedno od mogućih rješenja je kastracija, što ne znači da i dalje neće biti mogućih problema.

Vrlo često je izražena i početna netrpeljivost između ženki, te i u ovoj kombinaciji životinje ne treba ostavljati same, kako biste zaustavili agresiju.

Bilo bi dobro da osigurate još jednu nastambu. Tako će se životinje moći promatrati i onjušiti, te ih nakon vremena prilagodbe možete pustite da budu zajedno, za početak izvan nastambi.

Životinje se nakon faze prilagodbe mogu držati u istom kavezu.