Povratak

Dvospolnost ili hermafroditizam

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 14 mjeseci kod vas sam kupila lavljoglavljeg zeca. Odlučila sam ga dati na kastraciju zbog zapišavanja i izrazite spolne aktivnosti. Međutim, kad su ga rastvorili rekli su da je nedefiniran spol i da se to zna događati kod križanja zečeva i nisu se usudili ništa raditi po tome da ne bi došlo do komplikacija, pa bih vas zamolila ako mi možete objasniti pobliže o čemu se radi. Hvala, Natalija

O: Dvospolnost ili hermafroditizam je pojava kada ista jedinka posjeduje i ženske i muške spolne organe. Dvospolnost životinja je relativno česta u beskralježnjaka, dok je u kralježnjaka vrlo rijetka.

Dvospolnost se kao abnormalna pojava može pojaviti u životinja razlučenih spolova u raznim oblicima.

U kralježaka je mnogo češća pojava pseudohermafroditizam pri kojoj su spolni organi mužjaka nepotpuno razvijeni i slični ženskim spolnim organima (androginija), ili su pak ženski spolni organi nepotpuno razvijeni i slični muškima (ginandrija).

U biologiji životinja su poznate hipoplazija i aplazija spolnih organa. Aplazija je potpuni izostanak razvoja određenog organa, a nedovoljna razvijenost organa naziva se hipoplazija.

Ove promjene se mogu javiti uslijed genetskih mutacija, ali isto tako kao posljedica nekih sistemskih virusnih oboljenja.

Na žalost, vrlo mi je teško bez pregleda životinje postaviti dijagnozu, te Vas upućujem da za dodatne informacije kontaktirate veterinare koji su životinju pregledali i dijagnosticirali stanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr