Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kunića starog 3 godine koji je kod bivših vlasnika strgao kost u prstiću zadnje šapice. Prilikom nezgodnog skoka ponovno je aktivirao staru ozljedu i sada se otežano kreće. Veterinar je rekao da mora mirovati i ništa više. Da li on može normalno živjeti s takvom ozljedom koja neće biti sanirana, a ja ću uvijek strahovati da se ne ponovi? Ima li drugog rješenja osim amputacije prsta?
Hvala,
Kristina

O: Prijelom (fractura) kosti označava prekid kontinuiteta koštanog tkiva.

Može nastati uslijed neke traume ili spontano (ukoliko je kost kroz duži period izložena djelovanju neke vanjske sile).

Prijelomi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni prijelom je ozljeda kod koje je prekinut tijek kože ili mišića iznad kosti zbog pomicanja koštanih ulomaka. Kod zatvorenog prijeloma je cjelovitost mekih tkiva očuvana.

Prema obliku, prijelomi se dijele na: poprečne ili kose; prijelome s više koštanih ulomaka i prijelome s defektom (otkine se dio kosti). Prema broju,mogu biti jednostruki i složeni prijelomi. Uz frakturu kosti, česte su i ozljede mekih tkiva ili organa. Klinički se manifestiraju oteklinom, bolnošću, krvarenjem ili krvavim podljevom (kod otvorenih prijeloma), životinja uglavnom štedi oboljeli ekstremitet, šepa, a zbog boli se manje kreće, manje jede i uglavnom je depresivna.

Zaraštavanje kosti zavisit će o uzroku koji je izazvao prijelom, ali i o dobi životinje - kod mlađih jedinki prijelomi brže zaraštavaju. Princip zaraštavanja prijeloma je da se vezivne stanice iz periosta umnožavaju i oko mjesta loma stvaraju ''omotač'' koštane tvari. On okoštava i drži koštane ulomke. Nakon toga se preoblikuje i zamjenjuje koštanim tkivom. Prijelomi se dijagnosticiraju rendgenskom pretragom.

Liječe se fiksiranjem koštanih ulomaka, kako bi se oboljeli ekstremitet što manje micao, ili se liječe osteosintezom (operacijom se ''spoje'' koštani ulomci). Zaraštavanje prijeloma je dugotrajno, u prosjeku 3 - 4 tjedna.
 
U slučaju Vašeg kunića, bilo bi idealno poslušati savjet veterinara, budući će jedino uz mirovanje novonastali prijelom uspješno zacijeliti. Jedino će se na taj način kuniću omogućiti normalno kretanje.