Povratak

Gljivično oboljenje u zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam problem kojeg se nikako ne mogu riješiti. Dobila sam na poklon zamorca te se već od prvih dana stalno češkao i kao da ga je nešto grickalo. Nakon kojeg tjedna počeo je dobivati i kraste pa sam ga nakon toga odvela veterinaru gdje sam dobila neke kapi (ne znam točno koje, ali su kao za sve životinje, protiv nametnika i to) i što se tiče nametnika bolje mu je, ali sam ja dobila gljivice na koži od njega te opet primjećujem maleno područje ispod njegovog oka di nema dlake. Stvarno ne znam što da radim, sad kad sam dobila gljivice ne smijem ga previše ni dirati i postao je usamljen, a ja želim da se on toga već jednom riješi.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći i pažnji i lijep pozdrav,
Franciska

O: Oboljenja kože u zamorčića nastaju kada padne obrambeni mehanizam kože. Najčešći uzročnici, kožni paraziti i dermatofiti, prisutni su na zdravim životinjama koje ne pokazuju nikakve znakove infekcije. Promjene na koži se počnu javljati nakon izlaganja nekom stresnom faktoru (jako mlade ili stare životinje, graviditet, promjena obitavališta, vrućina i vlaga, promjena prehrane i sl.).

Također postoje i predisponirajući faktori za kožne bolesti, a to su traume, neuredna dlaka, paraziti, kemijska sredstva (mogu narušiti integritet vanjskog sloja kože), opekotine, smrzotine, neuredne i nedovoljno čišćene životinjske nastambe i mnogi drugi faktori. Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde).

Općenito o pojavi gljivične infekcije kod zamorčića pisala je moja kolegica, pod naslovom Zamorac i gljivice.

Iznimno mi je žao što imate problema sa svojim novim ljubimcem, no mišljenja sam kako će se stanje vrlo brzo popraviti poduzimanjem higijenskih mjera i specifične terapije.

Liječenje se općenito provodi tako da se najprije dlaku oko samih lezija ošiša, a onda tretira nekim šamponom na bazi ketokonazola. Nakon toga preporuča se nanijeti antimikotsku kremu na bazi mikonazola ili klotrimazola. Vrlo je važno da se liječenje provodi još 2 tjedna nakon nestanka simptoma odnosno nakon što dvije uzastopne kulture budu negativne. Također, vrlo važno je da se dobro očisti i dezinficira kavez, kućica, četke ostali predmeti kako bi se uništile sve spore u okolini.

Ujedno, preporuka je i dodavanje Vašem zamorčiću multivitaminske kapi za vodu koje imaju pojačan C vitamin (namijenjene za zamorčiće) kako bi mu se jačala opća otpornost organizma i ubrzao oporavak.

Svakako ne trebate ograničavati Vaše kontakte sa ljubimcem. Prilikom ophođenja uvijek nosite zaštitne rukavice, a ruke prije i poslije dezinficirajte.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr