Povratak

Gnijezdo za mladunce kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku mini kunića staru godinu dana koja će ubrzo imati prvo leglo. Ona  slobodno šeće po kući, a kavez koristi tek za nuždu i hranu. Mene zanima kako napraviti gnijezdo za bebice, a da kutija ne bude pričvršćena za kavez, dakle da ona nastavi slobodno šetati? Da li trebam staviti kutiju u blizinu kaveza ili će ona sama odlučiti gdje će smjestiti gnijezdo?  Također,  da li trebam ja staviti piljevinu ili sijeno u kutiju ili će to sve sama obaviti? A ako ne,  što točno trebam staviti? Unaprijed hvala, Irena

O: Kunići instinktivno grade gnijezda od vlati različitih trava i vlastite dlake.

Kao kućni ljubimci kunićke pred okot same traže materijal za izgradnju gnijezda ukoliko im se ne osigura pa često to budu dijelovi tepiha, zavjese, jastuka i sl. Kod pripreme za okot kunićke nije potrebno mnogo činiti već pustiti da okot sama obavi. Treba joj samo osigurati prozračno tamnije mjesto i malo privatnosti.

Kutiju možete za početak staviti gdje Vama odgovara u odnosu na interijer, dobro bi bilo uz kavez uz koji je naučena na sigurnost. Kutija bi trebala imati otvor kroz koji bi ona nesmetano mogla izlaziti van po potrebi. Dno kutije možete prekriti piljevinom i staviti sijena u većoj količini. Većinom kunićke pred okot same odabiru mjesto za gniježđenje te ako će to biti slučaj i sa Vašom, morat ćete pomaknuti kutiju za gnijezdo na mjesto gdje je ona odabrala a ne obrnuto. Nježno podignite novoizgrađeno gnijezdo i stavite dno kutije na to mjesto. Zatim, to mjesto preklopite kutijom. Velika je vjerojatnost da će kunićka sa gradnjom gnijezda brzo započeti na novoodabranom mjestu.

Trebate biti svjesni da sve kunićke ne znaju što im je činiti prvi put kada imaju okot. Na žalost, nije nešto što je možete naučiti to je nešto što joj je urođeno ili mora naučiti sama po sebi. Nakon okota jedino što možete je osigurati da su mladi na toplom a ako se koje mlado izvuče iz gnijezda morate ga vratiti. Ako uočite da se majka kunića nikako ne snalazi u novoj ulozi, morati ćete pokušati mlade othraniti sami.

Tijekom poroda morate nadgledati ponašanje majke. Ako se čini da kunićka dahće velika je vjerojatnost da je porod počeo. Ako se dogodi da mladi unatoč naporima majke ne izlaze tada bi je trebalo odvesti kod veterinara. Ovo je vrlo rijetka pojava u kunića a događa se ako su plodovi preveliki.

Za sada je promatrajte i držite na sigurnom i ugodnom mjestu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr