Povratak

Grančice za grickanje i trošenje zubi kod kunića / Kunići se češu - mogući uzroci svrbeža i češanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nabavila sam nova dva patuljasta kunića i kod Vas u Pet centru sam naručila Grizec grančice koje su mi stigle u roku od jednog dana (svaka pohvala), no pošto nisam još davala kupovne grančice kunićima ,nego sam im veću granu omotala malo na kavez, sad me zanima kako im dati te grančice jer oni ih ne jedu, tj. ne grickaju kad im padne na piljevinu. Zanima me kako da im to dajem i daje li se to svakodnevno? Drugo pitanje je da li kunići mogu imati buhe i ako da, kako ih se riješiti? Kupila sam kuniće u KC u trgovini malih životinja i odmah sam primijetila da se češkaju više od normalnog pa sam pomislila da imaju te napasnike. Od srca Vam zahvaljujem te vas srdačno pozdravljam.

S poštovanjem, Marinela

O: Općenito, u kunića zubi rastu cijeloga života, cijelo se vrijeme troše i obnavljaju. Ovakav se tip zuba zove otvorenog korijena, čime se omogućava njihov konstantni rast. Za pravilno i ravnomjerno trošenje zubiju kunićima treba omogućiti dovoljno konzumiranje vlaknate tvari, ponuditi mineralni kamen i/ili drva za glodanje.

Ukoliko Vaši ljubimci ne uzimaju drvo s dna kaveza, možete pokušati načiniti snop od grančica i zavezati za kavez kao što ste to činili sa većom granom, ili pak načinjeni snopić grančica tanjim užetom objesiti da visi u kavezu. Također, možete i neko vrijeme jednu ili dvije grančice ostaviti na dnu kaveza pa će vjerojatno početi grickati i na taj način. Svakako pratite da li kunići grickaju drvo, a po mogućnosti ponudite im i jednu od brojnih vrsta mineralnih kamena jer je osobito važno da svakodnevno troše zubiće na nekim od navedenih materijala. Naime, u slučaju kada se zubi toše manje nego je fiziološki potrebno, treba ih redovno (ponekad i svaka 2-3 tjedna) skraćivati kod veterinara.

Više o problemima sa vanjskim parazitima u kunića  već je ranije opisala kolegica Silvija Havrle-Lovrić, dr.vet.med. u odgovoru Buhe kod kunića - tretiranje nastambe i kunića protiv buha.

Svakako, s obzirom kako uzrok češanja kod kunića mogu biti, osim ektoparazita (buhe i uši), i bakterije (stafilokoki, streptokoki, pasterele), šugarci i gljivice, ukoliko se simptomi nakon tretiranja sredstvima protiv buha ne povuku nakon 3-5 dana, bilo bi uputno ljubimce odnijeti ih u Vama najbližu veterinarsku ambulantu na pregled na osnovu kojeg je jedino moguće postaviti dijagnozu i po potrebi poduzeti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr