Povratak

Gripa i virusne bolesti kunića neopasne za ljude / Minijaturni kunići

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije nekoliko dana nabavila sam kunića. Kako je sada sezona gripe i ostalih viroza, zanima me može li se i kunić zaraziti ukoliko netko od ukućana oboli? Uz to, kada sam kupila kunića, nisu mi znali reći koliko je mjeseci točno star. Teži 390 grama, normalno jede (sijeno i mješavinu kupovne hrane). Riječ je o hermelin kuniću. Možete li mi pomoći? Zanima me također i koliki će mu kavez biti potreban? Trenutno je u kavezu 40x60x50 cm, a u njega ne stane ni posudica s pijeskom za nuždu, tako da ga jos nismo naučili na posudicu. Hoće li kasnije biti prekasno? Malu nuždu obavlja u jednom "ćošku" kaveza, ali veliku po cijelom kavezu. Obilježava li teren? Unaprijed zahvaljujem! Mirjam

O: O bolestima prenosivim sa glodavaca na čovjeka pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

O bolestima prenosivim sa kunića na čovjeka pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Što se tiče virusnih bolesti, a naročito virusa gripe, treba napomenuti kako je iznimno rijetka, gotovo nemoguća, pojava prijenosa virusa ljudske gripe na kunića i obrnuto jer su navedeni virusi vrsno specifični. Prenošenje između vrsta komparativno je vrlo rijetka, osim iznimke ptičje gripe (H5N1). Kako bi bilo koji virus inficirao stanicu domaćina, mora imati mogućnost prihvaćanja na stanicu domaćina. Hemaglutinin virusa influence veže se za epitelne stanice respiratornog sustava. Određena vrsta influenca virusa može biti infektivna jedino ako se virusna poveznica (HA- hemaglutinin) može vezati za terminalni ostatak sijalične kiseline na glikoproteinima/glikolipidima stanica domaćina. Ako ne postoji pravilne veze na površini stanice domaćina tada virus ne može inficirati stanicu. S obzirom da stanice Vašeg kunića ne posjeduju točnu vezu za virus humane influence, taj virus ne može zaraziti kunića.

Spominje se i gripa u kunića, no naziv nije ososbito točan jer uzročnik nije virus influence,  već bakterija Pasteurella multocida tip A. Infekcija ovom bakterijom obično je kroničnog tijeka, a prate je eksudat iz nosnica dulji vremenski period. Ljudi nisu osobito prijemčivi na infekciju Pasterelom tipa A, tako da se Vi ne možete zaraziti ako je Vaš kunić bolestan.

Što se tiče veličine Vašeg kunića, treba spomenuti sljedeće: minijaturni kunići su oni uzgajani za vrlo malu veličinu, obično teže manje od 1,8kg. Popularni su jer ne zahtijevaju velik prostor za boravak (dostatna im je veličina kaveza od 80x50cm), ne jedu mnogo u odnosu na veće kuniće te izgledaju poput mladih kunića cijeli svoj život. Spominju se tri glavna varijeteta minijaturnih kunića: nizozemski (hermelin), poljski i hotot. Hermelin je najmanji od svih, a kao odrasli teže ne više od 900 grama. Punu tjelesnu težinu hermelini dostižu u dobi od oko 6 mjeseci, tako da je za pretpostaviti kako je Vaš ljubimac star oko 2 do 2 i pol mjeseca.

O učenju kunića obavljanju nužde i pripitomljavanju pisala sam ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr