Povratak

Gubitak apetita, žvakanje na prazno, bolnost u abdomenu i probavne poteškoće ženke tvora starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Za 20 dana pa će 7 godina kako je rođena moja tvorka (feret). Do sada je sve bilo ok, ali zadnjih 10-tak dana nešto mi nije ok. Slabo jede, napravi nekoliko koraka pa legne na trbuh i nekako mljaca sa usnama. Kako živim u Makedoniji i kako tu nije bilo veterinara koj imaju  iskustvo sa feretima ne znam što da radim, je li me možete savetovati? Napravili smo krvnu sliku, ali vet ne zna koje su vrednosti za ferete. Ja ću da vam prepišem sve pa ako me možete savetovati što dalje, na netu sam našao neke vrednosti za wbc,rbc i drugo, ali razlikuju se od sajta do sajta, zato bi vas zamolio za savet. Znači, radi se o ženki (albino) koja tezi 700 grama i ima punih 7 godina. Boban

O: Iz simptoma koje ste naveli da se pojavljuju kod Vaše ljubimice mogu reći da tvorica pokušava ukazati na bolnost u abdomenu i na tegobe sa probavnim sustavom. Niste nažalost naveli jesu li zubi uredni ili, s obzirom na dob ljubimice, imaju naslage plaka ili je možda koji već i ispao. Važna je i informacija o tome kakvo je zubno meso, normalna boja je svijetlo ružičasta ponekad lagano pigmentirana.

Pojačano slinjenje i žvakanje na prazno, osim kao izraz boli, mogu ukazivati i na stomatitis odnosno gingivitis (upale usne šupljine te upalu zbubnog mesa).

Normalne vrijednosti za tvorove slične su vrijednostima kao što ih imaju mačke, razlika je u vrijednosti kreatinina koji bi za tvoriće trebao biti iznad 0,9mg/dL. Ostali parametri kao što je WBC odnosno leukociti su nešto povišeni 2,5 - 8,0 x 1000/UL je normalno, a kod Vaše ljubimice je 12,6 x 1000 izmjereno. To može ukazivati na blagu sliku infekcije koja negdje bukti u tijelu. Također primjetila sam da su vrijednosti eritrocita odnosno RBC (red blood cells) zajedno sa hematokritom snižene, što može ukazivati na anemiju odnosno stanje koje je definirano smanjenim volumenom crvenih krvnih stanica  u cirkulaciji i/ili smanjenom količinom hemoglobina (proteina koji nosi kisik u crvenim krvnim stanicama). Kao posljedica toga je smanjena sposobnost krvi da prenosi kisik do tkiva, zbog čega se razvija tkivna hipoksija.

Među tri glavna uzroka anemije spadaju prekomjeran gubitak krvi (kod krvarenja), prekomjerno uništenje crvenih krvnih stanica (hemoliza) ili nedostatna proizvodnja crvenih krvnih stanica (nedostatna eritopoeza). Ostale vrijednosti, koliko mi se čini, prilično su u normalnim rasponima, iako nije učinjena biokemijska slika krvi pa smo za toliko uskraćeni dati točniji iskaz.

Kod tako poprilično postarije životinjice može biti i riječ o hormonalnom poremećaju odnosno o inzulinomu. Kronično povišene razine šećera i šećeru srodnim metabolitima mogu uzrokovati da gušterača zbog konstantnih potreba za izlučivanjem inzulina kako bi se smanjila razina glukoze i iskoristila za potrebe tijela počinje pojačano sintetizirati i izlučivati inzulin. To u konačnici prouzrokuje da razina glukoze u krvi opada i uzrokuje hipoglikemiju. Stanje hipoglikemije je opasno za tvorića i može uzrokovati napadaje i komatozno stanje. Fiziološke razine glukoze kod tvorića kreću se od 80- 120 mg /dl. Nažalost, niste naveli u kojim jedinicama je izražen nivo izmjeren kod Vašeg veterinara, tako da je teško reći išta više.

U svakom slučaju, zbog dobi u kojoj se Vaša ljubimica nalazi svakako prema ovim općim simtomima trebate čim prije potražiti stručno mišljenje veterinara praktičara za malene egzotične životinje.  Predlažem Vam da pokušate kontaktirati stručnjake sa Fakulteta veterinarske medicine u Skopju – njihova adresa je Lazar Pop Trajkov 5-7, Skopje, kontakt telefon: +389023114619. Svakako pokušajte potražiti zavod ili kliniku koja se bavi sa bolestima egzotičnih životinja/malih mesojeda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr