Povratak

Gubitak dlake (alopecija) kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 5 godina starog ovnolikog kunića. Jučer sam primjetila da mu iznad repa fali cijela linija dlake i da mu je "na guzi" dlaka postala kao vuna. Pretpostavljam da se počeo linjati, ali ta rupa u krznu je velika pa ne znam da li on čupa dlaku ili mu otpada? Ima crne točke, fleke po koži. Nikad ga nisam vidjela ćelavog pa ne znam da li je to normalna boja kože ili je neka bolest? Na tim tamnim točkama vidim da počinje rasti tamna dlaka. Inače je aktivan kao i uvijek, normalno jede i nisam primjetila da se nešto pretjerano češe. Što vi mislite, ovako "na pamet", što bi moglo biti?
Hvala, Petra

O:  Gubitak dlake može zadesiti starije kuniće koji imaju probleme s radom bubrega  ili probleme sa endokrinim žlijezdama (ove žlijezde su zaslužne za pravilan rad hormona u organizmu.) Ovakvi gubici dlake također mogu biti povezani s trenjem  krzna o pojilicu koja kaplje ili bilo kakvom abrazivnom steljom.

Alopecija je također primjećena kod kunića koji borave na steljama od kemijski tretiranog drveta.

Alopecije također mogu biti povezane sa ishranom koja sadrzi manje od 16 % proteina.

Atipične alopecije često se mogu ublažiti dodavanjem nekoliko kapi hladnog jetrenog ulja u hranu. Dodavanjem tableta pivskog kvasca u hranu može se vidjeti poboljšanje.

Gubitak dlake može se dovesti u vezu s načinom ishrane koji ima previše žitarica. Tada se stanje može poboljšati davanjem dodatnih količina voća i povrća.

No, za detaljniju analizu stanja Vašeg kućnog ljubimca svakako bi bilo dobro da posjetite Zavod za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta, gdje će ljubazne kolegice i kolege znati kvalitetno pomoći Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr