Povratak

Gubitak dlake i pojava bezdlačnih mjesta na koži činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zamolila bih vas za pomoć. Imam dvije činčile i jedna je počela gubiti dlaku na nosu te sam odmah nos počela mazati Canestenom, no u roku od 2 dana nisam primjetila da se nosić poboljšao. Malo sam čitala po internetu i vidjela da nekima pomaže Fugistop za činčile pa me zanima da li ga ima kod vas ili samo da nastavim mazati Canestenom i koliko puta na dan? Hvala. Valerija

O: Gubitak dlake, odnosno pojava bezdlačnih mjesta na koži kod činčila može imati različite uzroke. Krzno činčila je specifično po tome što iz jednog korijena raste više dlaka. Da bi se krzno održalo zdravim potrebno im je svakodnevno osigurati pješčane kupke u trajanju od 10 do 15 minuta. Kupkama u pijesku krzno se čisti i uklanja višak masnoće.

Previsoka vlaga i temperatura zraka mogu također izazvati pojačano ispadanje krzna. Hrana koja sadrži previše proteina može izazvati promjenu kvalitete krzna. Ono postaje slabo i valovito.

Gubitak krzna mogu uzrokovati i nedostatak E vitamina, cinka ili nezasićenih masnih kiselina. Vrlo često se pojačani gubitak krzna dovodi u vezu s nedostatkom vitamina B kompleksa. Kao ostali uzroci mogu se navesti stres, žvakanje krzna kao posljedica samoozljeđivanja ili tzv. " brijanja"  od strane drugih činčila. Dosada i  prenatrpanost kaveza uz loše uvjete držanja  djeluju stresno na činčile pa kao posljedica dolazi do spomenutog žvakanja krzna. Uzrok naravno mogu biti i različite bolesti, a tu spadaju i gljivične infekcije.

Prah Fungi stop nemamo u aktualnoj ponudi Pet centra, a što se tiče terapije, savjetujem Vam da činčilu prvo odvedete veterinaru da se utvrdi da li zaista ima gljivičnu infekciju. Na temelju pregleda i rezultata petraga može se utvrditi pravi uzrok gubitka krzna, a zatim odrediti daljnje postupke i terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr