Povratak

Gubitak dlake i češanje vjeverice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ja dolazim iz Splita i imam dvije male sibirske prugaste vjeverice (chipmunks) koje sam kupila u jednom od vaših dućana prije 5 mjeseci. Naime, jedna vjeverica ima ogroman gubitak dlake oko bokova i sa strane turbuha. Jednostavno nema dlake na tim mjestima, stvarno ne znam što se s njom događa, mislim ona se normalno ponaša jede pije, dajem joj redovito vitamine za glodavce u vodu, a druga vjeverica ima super dlaku, lijepu i čistu, a ovoj drugoj fali dlake i stalno se po tim mjestima češe (i to baš puno). Molim vas neki savjet kako da ustanovim i izlječim taj gubitak dlake, trebam pomoć! Zahvaljujem unaprijed,
Paola

O: Zdrave vjeverice, držane u čistom okolišu obično nemaju zdravstvenih problema sa kožom. No, neovisno o uvjetima držanja, ako one izlaze van mogu se infestirati ektoparazitima, poput buha i uši, od životinja koje prolaze njihovim vanjskim prostorom. Također se mogu zaraziti i šugarcima od tih životinja, ali i inficiranih kućnih ljubimaca.

Šugarci su paraziti mikroskopske veličine koji buše kožu što uzrokuje iritaciju (očituje se svrbežom) i veliku neugodu kod vjeverice. Šugarcem se mogu zaraziti i inficiranom steljom.

Drugi problemi sa kožom poput gljivične infekcije nastaju prijenosom putem kontaminirane stelje (često vlažnim sijenom) ili od drugih inficiranih životinja. Kod ove infekcije uočava se gubitak dlake u obliku ograničenih područja na tijelu, sa suhom, zacrvenjenom i perutavom kožom.

Zatim, promjene na koži nastaju i infekcijom bakterijama, bilo iz kontaminiranog okoliša ili pak prekomjernim namnažanjem na koži uslijed pada imuniteta. Promjene se uočavaju zacrvenjenom i svrbljivom kožom, gubitkom dlake, prisutnim pustulama ili krasticama.

Također, gubitak dlake može biti posljedica hormonalnog poremećaja i alimentarne prirode. Na prvo ne možemo utjecati dok na eventualne nedostatke vezane uz prehranu možemo.

Osobito obratite pozornost da je u vitaminskim dodacima prehrani koje dajete vjevericama zastupljen biotin (vitamin H) koji je neophodan za regeneraciju dlake i rožine. Preporučujem korištenje: Beaphar - lebens vitamine, JBL "- Rodvitol. Oba navedena vitaminski su pripravci koji u sebi sadrže biotin.

Točan razlog zbog kojeg je Vaša vjeverica izgubila dlaku i češe se, na ovaj je način, na žalost, nemoguće utvrditi. Naime, gubitak dlake može biti posljedica bakterijskih ili gljivičnih infekcija. One se mogu pouzdano diagnosticirati isključivo kod veterinara, uzimanjem brisa kože na bakteriološku i mikološku pretragu, a jedino na temelju nalaza se može poduzeti odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr