Povratak

Gubitak dlake kod leminga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva leminga i danas sam uočio kako je jedan od njih izgubio dio krzna kod kraja kralježnice blizu repa. Nema nikakvih promjena na ogoljelom dijelu kože, jednostavno nedostaje krzno u promjeru od oko 0,5 cm. Pomnije sam pogledao i drugog i vidio kako je i on na istom mjestu, iako manje, izgubio dio krzna. Godinama imam razne glodavce, ali ovo je prvi put da mi se ovo dogodilo. Redovito ih čistim, imaju propisanu prehranu i stalan pristup vodi. Drugih promjena u ponašanju nisam uočio. Držim ih u velikom terariju i kod mene su već oko godinu dana. Unaprijed hvala,
Darko

O: Uzroci gubitka dlake kod Vaših ljubimaca mogu se pripisati različitim čimbenicima, npr. različite parazitarne infekcije kože, mehaničke ozljede, gubitak dlake uzrokovan agresivnim ponašanjem,...

Paraziti, poput grinja, gljivične infekcije ili infekcije bakterijske etiologije mogu uzrokovati gubitak dlake kod ljubimaca. Izvor ovih problema može se pronaći u kontaktu s drugim životinjama, u kontaminiranoj okolini ili kao posljedica pada imunosti različite etiologije. U svakom slučaju, potrebno bi bilo točne uzročnike utvrditi i ciljano liječiti.

Problemi s kožom se, također, očituju i drugim simptomima (crvenilo kože, perutanje,...) te bi se trebalo od strane veterinara utvrditi uzrok, te u skladu s dijagnozom, odrediti prikladna terapija.

Gubitak dlake može biti uzrokovan i mehaničkim ozljedama, npr. prilikom provlačenja između različitih predmeta ili kao posljedica agresivnog ponašanja jednog ljubimca prema drugom. Uzgajivači takve probleme rješavaju na takav način da se osigura ljubimcima dovoljno igrački i zanimacija.

U pravilu, tako izgubljeno krzno se u kratkom vremenskom periodu vraća u normalu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr