Povratak

Gubitak dlake kod mladog hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije dva dana sam kupio mladog hrčka, koji mi se jako svidio zbog boje i već tada je imao nedostatak dlake, ali mi je prodavač rekao da je to normalno i da će mu vremenom izrasti dlaka. Međutim, danas sam u kućici pronašao ostatke dlake. Kada sam malo bolje zagledao primjetio sam da se površina bez dlake proširila. Koža na mjestima bez dlake je roza-crvene boje, a na pojedinim mjestima dlaka kao da se drži na ostacima mrtve kože. Bojim se dirati da ne povrijedim hrčka. Inače je hrčak živahan, trčkara, reagira na okolinu, fino jede žitarice i voće koje mu dajem. Da li je ovo normalna pojava, mijenja li hrčak dlaku nakon određenog vremena ili bih trebao da ga odvedem kod veterinara? Hvala, David.

O: Gubitak dlake u hrčaka je vrlo česta pojava, a može se pojaviti iz brojnih razloga. Može biti posljedica kako bolesti tako i ostalih stanja; starosti (najčešće), kožnih parazita ili buha, nedostatka vitamina, pada imuniteta, konstantnog češanja uz rešetke ili rubove kaveza. Invazija s kožnim parazitima demodeks je jedan od najčešćih razloga neravnomjerne alopecije. Ovaj parazit živi u dlačnim folikulima i određenim kožnim žlijezdama hrčka. Prisutnost ovog parazita rezultira suhom, ljuskicama prožetom kožom, te posljedičnim gubitkom dlake, naročito na leđima i stražnjem dijelu. Ova bolest rijetko je problem sam po sebi. Često je povezana s kroničnim bolestima. Iz tog razloga potreban je kompletni pregled hrčka. Kako bi se potvrdila sumnja na invaziju ovim parazitom, veterinar će uzeti bris kože i pregledati ga mikroskopom. Liječenje kožnih parazita je često moguće, no postoji mogućnost drugih zdravstvenih problema, često vrlo ozbiljnih.

Gubitak dlake zbog kožnih parazita ili buha općenito je vidljiv na trbuhu i dijelovima nogu zbog češanja i griženja. One se mogu prenijeti na Vašeg hrčka s drugih životinja u kućanstvu kao i sa steljom. Na koži, ako su vidljivi, mogu se primijetiti mali bijeli ili crveni paraziti, ili crne buhe. U tretiranju navedenih potrebno je osim tretiranja hrčka, u potpunosti očistiti kavez i dezinficirati ga, te mijenjati stelju dva puta tjedno dva tjedna kako bi eliminirali i izležena jajašca. Može se pojaviti i gljivična infekcija što zahtijeva identifikaciju i liječenje veterinara. Također mogu se pojaviti alergije i infekcije kože. gubitak dlake nije rijedak u hrčaka, a može biti i sezonska pojava u strarijih jedinki. Ako su prisutne ljuskice kože ili crvenilo ili bilo kakva oštećenja kože ili se hrčak češe više nego obično, svakako je preporučljiv posjet veterinaru. Stelja od cedrovine također može uzrokovati iritaciju kože ili alergije, te kao uzrok dišnih problema treba ih izbjegavati.

Ostali razlozi gubitka dlake uključuju tumore nadbubrežne žlijezde, hipotireoidizam i kroničnu bubrežnu bolest.

Odnesite hrčka na pregled kako biste dobili točnu dijagnozu, koju je moguće postaviti jedino kliničkim pregledom životinje i eventualnim dodatnim testovima prema kojima bi se poduzela odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr