Povratak

Gubitak dlake u hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Željela bih Vas pitati da li je normalno da se hrčak linja? Nisam to primjetila kod prijašnjih pa sam zato malo zabrinuta. Star je oko 4 mjeseca, nema problema s ishranom i nije mu smanjena aktivnost jer cijelu noć vrti točak. Dlaka mu je opala u predjelu ispod glavice, na vratu i kod desne šapice. Vrsta je sibirski hrčak. Molim Vas da što prije odgovorite jer sam se već zaljubila u njega i bilo bi mi žao da na vrijeme ne reagiram. Hvala, Dijana

O: Gubitak  dlake  u  hrčaka je relativno česta pojava,  a njena  pojavnost se dovodi u vezu s:  različitim bolesnim stanjima,  starosti  (najčešće),  kožnim  parazitima  ili 

buhama, nedostatkom vitamina, padom imuniteta, konstantnim češanjem uz rešetke ili rubove kaveza,...

Invazija kožnim parazitima demodeks je jedan od najčešćih razloga neravnomjerne alopecije. Ovaj parazit živi u dlačnim folikulima i određenim kožnim žlijezdama hrčka. Prisutnost ovog parazita rezultira suhom, ljuskicama prožetom kožom, te posljedičnim gubitkom dlake, naročito na leđima i stražnjem dijelu. Kako je ova bolest često povezana s određenim kroničnim stanjima potrebno bi bilo odvesti ljubimca kod veterinara na kompletni pregled. 

Gubitak dlake zbog kožnih parazita ili buha općenito je vidljiv na trbuhu i dijelovima nogu zbog češanja i griženja. One se mogu prenijeti na Vašeg hrčka s drugih životinja u kućanstvu kao i sa steljom. Na koži, ako su vidljivi, mogu se primijetiti mali bijeli ili crveni paraziti, ili crne buhe. U tretiranju navedenih potrebno je osim tretiranja hrčka, u potpunosti očistiti kavez i dezinficirati ga, te mijenjati stelju dva puta tjedno/dva tjedna kako bi eliminirali i izležena jajašca.

Također, može se pojaviti i gljivična infekcija što zahtijeva identifikaciju i liječenje veterinara. Također mogu se pojaviti alergije i infekcije kože.

Naime, gubitak dlake nije rijedak u hrčaka, a može biti i sezonska pojava u starijih jedinki. Ako su prisutne ljuskice kože ili crvenilo ili bilo kakva oštećenja kože ili se hrčak češe više nego obično, svakako je preporučljiv posjet veterinaru. Stelja od cedrovine također može uzrokovati iritaciju kože ili alergije, te kao uzrok dišnih problema treba ih izbjegavati.

Ostali razlozi gubitka dlake uključuju tumore nadbubrežne žlijezde, hipotireoidizam i kroničnu bubrežnu bolest.

Odnesite hrčka na pregled kako biste dobili točnu dijagnozu, koju je moguće postaviti jedino kliničkim pregledom životinje i eventualnim dodatnim testovima prema kojima bi se poduzela odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr