Povratak

Gubitak krzna, sumnja na depresivno stanje i začep kod činčile / Kako održati činčilu zdravom i zadovoljnom?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije nešto više od pola godine sam Vam poslala mail u vezi moje činčile koja je gubila dlaku oko očiju. Odvela sam je veterinaru prije 4 mjeseca, no laboratorijska analiza dlake nije pokazala da se radi o gljivicama te ona nije dobila nikakvu terapiju. Već je neko vrijeme imala skroz mokru dlaku po trbuhu, ali je veterinar rekao da je to moguće jedino od pojilice. Naime, kupila sam novu i njoj je i dalje bilo isto. Sad sam primjetila da ona uopće nema stolicu i da je u izgubila dosta dlake u području trbuha (nazire joj se koža). Pokušavala sam zatvor riješiti jabukom, no ništa ne pomaže. Znam da je gubitak odnosno grizenje dlake znak depresije pa me zanima je li ona stvarno pala u depresiju ili je izgubila dlaku zbog zatvora? Također, bih li joj smjela dati sirup za stolicu Portalak ili bi bilo bolje da je opet vodim veterinaru? Nešto je mirnija bila u zadnje vrijeme, ali sam pretpostavila da je to radi vrućina pa se nisam nešto previše brinula.
Hvala na odgovoru, Monika

O: Činčile su vrlo društvene životinje i lako se povezuju s vlasnikom ili drugim činčilama.

Vrlo dobro skrivaju svoje zdravstvene probleme, a jedan od prvih znakova da nešto nije u redu je depresija. Kada su depresivne činčile vrlo malo jedu, mirne su, nezainteresirane za okolinu, odbijaju se igrati.

Jedan od simptoma je i čupkanje i žvakanje krzna. Žvakanje krzna ne smatra se normalnim ponašanjem i može biti posljedica dosade, stresa, siromašne ishrane, pretoplog okoliša ili pojačane hormonalne aktivnosti. Majke mogu prenijeti ovaj poremećaj na mladunčad, a kod takvih životinja onda postoji sklonost pojavi ovog poremećaja. Gubitak krzna se najčešće opaža na ramenima, zglobovima nogu, šapama i bedrima.

Ostali uzroci depresije mogu biti poremećaji zdravlja u obliku bolesti i poremećaja rasta zuba, probavni poremećaji poput začepa , paraziti pa čak i nedostatak aktivnosti i kretanja. Nedostatak kretanja može od činčile dovesti do gastrointestinalne hrane koja između ostalog može dovesti do teške depresije kod činčile.

Prema simptomima koje ste naveli svakako bih Vam preporučila da odvedete ljubimca kod veterinara. Na temelju pregleda može se utvrditi točan uzrok ovakvog stanja, a ako se radi o začepu potrebno je što prije započeti s terapijom.

Da bi Vaša činčila ostala zdrava potrebno ju je pravilno hraniti, osigurati joj odgovarajući smještaj i rutinu. Rutina im je važna da bi se izbjegao stres. Držite se određenog rasporeda hranjenja, omogućite joj dovoljno vremena da se kreće i izvan kaveza, igra se i istražuje okoliš. Osigurajte joj različite interaktivne, stimulativne igračke te mjesta na kojim se može sakriti npr. kutije. Igrajte se s njom, držite u na rukama i mazite. Jednostavno, provodite dovoljno vremena sa svojom činčilom i omogućite joj da se osjeća sigurno. Na taj način, uz pravilnu prehranu i redovite kontrole zubala, možete umanjiti mogućnost pojave bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr