Povratak

Gubitak prekomjerne tjelesne težine kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nas zanima kako bi naš zec mogao izgubiti na težini. Molimo da nas uputite u pravilnu prehranu kako bi izgubio na težini i kako bi masno tkivo nestalo, ako je to ikako moguće. Da li nam možete objasniti kako je moglo doći do debljanja, kako bismo to ubuduće spriječili? Također, kunić nam već duže vrijeme ne želi jesti sijeno. Može li mu to naštetiti? Hvala unaprijed, Anamarija

O: Gubitak težine kod ljubimaca je vrlo težak zadatak jer ljubimci ne smiju naglo izgubiti veću težinu (poremeti se opći metabolizam, optereti jetra i bubreg, koji su vitalni organi).

Sami ste naveli mogući problem prekomjerne težine kod kunića "- ne jede sijeno koje je bogato sirovom vlakninom i svojim volumenom prisiljava probavu (crijeva) na motoriku, pri čemu se hrana ne zadržava unutar probavnog sistema i ne dolazi do pojačanog vrenja i gomilanja masti u jetri i potkožju. Treba smanjiti peletiranu hranu i sjemenke (koje sadrže dosta proteina i masti), a davati više svježeg povrća i voća (bolje manje zbog ugljikohidrata), isjeckano, svaki drugi dan u količini koja stane u dvije jušne žlice. Treba koristiti gotovu hranu (Indoor program za kuniće) s 18% vlaknine i do 14% proteina.

Kuniće treba držati na nižoj sobnoj temperaturi (15-19 C). Naime, pri višoj temperaturi su manje aktivni, a također povećana temperatura sobe inhibira ili smanjuje potrebu za vodom, što nije dobro.

Kunić se treba što više kretati, pa ga treba pustiti u vrt ako je moguće ili u stanu na nekoliko sati. Kretanjem se pojačava cirkulacija krvi i motorika probave te ne dolazi do zadržavanja hrane unutar probave, a dosta energije se i troši kretanjem, što se sve zajedno odražava na tjelesnu težinu.

Također, treba izbjegavati poslastice (samo do 1-2 komada dnevno) s dodatkom mlijeka i voća. Prosušena trava s područja gdje živite također je idelana za dijetu kod mršavljenja,samo treba paziti da nije tretirana nekim od pesticida ili insekticida. Količina gotove suhe hrane za odraslog kunića ljubimca za jedan dan je oko 1/8 šalice (šalica za čaj = 200 ml).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr