Povratak

Gubitak ravnoteže kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mojem kuniću, starom 4 mj., zadnjih tjedan dana glavica stoji na stranu! Izgleda kao da me gleda samo lijevim okom. Kada sam nazvao Vašeg veterinara rekao mi je da najvjerovatnije problem sa žlijezdama! Sada već 3 dana hodam s njim na vitaminske injekcije i dobiva nekakav prašak. Veterinarka mi je rekla da se kuniću može stanje popraviti, ali i da ne mora te da je već bilo takvih slučajeva. Največi problem je što on gubi ravnotežu i sam od sebe pada i ne može se dići, kao da nema ravnotežu. Stoga Vas molim za Vaše mišljenje i nadam se brzom odgovoru jer stvarno mi je stalo do mog ljubimca!
Unaprijed hvala! Goran

O: Ako osim navedenih znakova, Vaš kunić ne pokazuje smetnje od strane probavnog, urogenitalnog ili dišnog sustava, vjerojatno se radi o bolesti neurološkog sustava. Neurološke bolesti u kunića dosta su česte, ali uzroke mnogih od ovih bolesti ponekad je teško ili gotovo nemoguće pronaći. Neke od najčešćih su: gubitak ravnoteže i tortikolis, urinarna inkontinencija, djelomična ili potpuna pareza ili paraliza jednog ili više ektremiteta i moždani udar.

Pojam tortikolis (krivi vrat), u pravilu označava stanje u kojem kunić ima iskrivljenu glavu na jednu stranu. Ne predstavlja samostalnu bolest. Sindrom je poremećaja u metaboličkoj ravnoteži organizma kunića, poremećaja središnjeg živčanog sustava (mozak i leđna moždina), vidnih organa, centra za ravnotežu u unutarnjem uhu. Uzroci mogu biti: infekcije srednjeg ili unutrašnjeg uha, parazitarna invazija središnjeg živčanog sustava s Encephalitozoon cuniculi, moždani udar, apscesi ili tumori mozga, ozljede glave, intoksikacija. Tortikolis se ponekad javlja i sa simptomom brzog pomicanja očne jabučice s jedne strane na drugu što je pokazatelj kako kunić ima istovremeno i vrtoglavicu.

Simptomi se mogu pojaviti vrlo iznenada; kunić hoda unaokolo s glavom položenom na jednu stranu. U težim slučajevima, kunić može biti toliko dezorijentiran da ne može ni hodati te provodi vrijeme vrteći se u krug u pokušavanju uspostavljanja ispravnog hoda. Većina kunića ima održan apetit, ali mnoge je potrebno hraniti rukom i sa puno nježnosti. Većina tada nije oduševljena briketiranom hranom, no sa veseljem prihvaćaju svježu hranu (voće i povrće).

Bez obzira na uzrok, većina slučajeva tortikolisa ima vrlo slične kliničke simptome, no liječenje je ipak potrebno individualizirati. U slučaju da je jedno oko usmjereno prema dolje a obično se ne zatvara, potrebno je i lokalno tretirati mastima ili kapima za oči kako bi se zadržala vlažnost oka.

Nemogućnost održavanja ravnoteže rezultira okretanjem kunića na stranu i nemogućnosti stajanja, a možete pomoći tako da smanjite držanje i uzimanje u ruke. No, ako ga dižete, držite ga sigurnim uz Vaše tijelo, kako bi se osjećao što stabilnijim.

Većina uzroka tortokolisa se uspješno liječi, no neki ne. Ukoliko se radi o upalnoj etiologiji, terapija antibioticima je vrlo uspješna. No, ponekad i ako se kunić oporavi doživotno ima malo nakrivljenu glavu.

Kunići su veliki borci, a možete mu pomoći pružanjem mnogo ljubavi i kvalitetne prehrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr