Povratak

Gubitak tjelesne težine i mršavost zamorca kao simptom bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pitanje u vezi zamoraca. Uginuo je bez nekih znakova bolesti. Normalno je jeo, pio, imao stolicu i normalno se ponašao. Ali mi je izgledao dosta mršavo, iako je jeo stalno. Prije toga sam imao jos jednog i taj je uginuo, iako je veterinar dijagnosticirao "prehladu". Pitanje se odnosi na zadnjeg, koji nije davao znakove bolesti, osim mršavosti. Je li moguća bila kakva zaraza od ovog prvog, pošto je bio par dana u istom kavezu, ali naravno očišćenom i opranom? Kasnije je kavez promijenjen. I je li ta mršavost znak nekog nedostatka u prehrani? Dobivao isključivo kupljenu hranu, uz povremeno dodavanje voća ili povrća te je redovito jeo i pio vodu. Hvala, Franjo

O: Uzroci gubitka tjelesne težine kod zamoraca su mnogobrojni: nedovoljna i nepravilna prehrana, infekcije prednjih dišnih prohoda, bolesti različite etiologije, tumori, probavne smetnje, paraziti,...

Također, moguće je da je određeni uzročnik bolesti, koji je bio prisutan i kod prvog ljubimca, prešao i uzrokovao probleme kod drugog, kao i da je gubitak tjelesne težine bio uzrokovan nekim od nedostataka u prehrani.

U svakom slučaju, gubitak tjelesne težine kod Vašeg ljubimca je predstavljao alarmantnu situaciju, odnosno, upućivao je na prisustvo nekog ozbiljnog problema. Koji je to problem bio, poprilično mi je teško i nezahvalno pogađati.

Smatra se da je zamorac zdrav ako je živahan i zainteresiran za okolinu, ima dobar apetit, zubi i nokti mu nisu predugački, nema vidljivih oteklina i ozljeda po tijelu, oči mu nisu suzne ni krmeljave.

U svim drugim slučajevima, radi svoje sigurnosti i sigurnosti ljubimca, savjetuje se odlazak kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr