Povratak

Higijena činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Udomili smo mušku činčilu staru 4 mj. Bivša gazdarica nam je pripomenula da tu i tamo pregledamo njegovo spolovilo da mu se ne skupi previše dlake, onečisti, jer da je to za njih vrlo opasno, te da mu se dlake moraju oprezno podrezati. Možete li nam više o tome reći, o higijeni spolovila kod činčila.
Hvala, Maja

O: Krzno činčila je vrlo gusto, a dlaka je izrazito tanka i svilenkasta. Činčile same uređuju svoj dlačni pokrivač "kupanjem" u posebnom pijesku za činčile. Nikada ih ne biste smjeli kupati u vodi ili sa šamponom.

Okolina spolovila mužjaka obrasla je dužom dlakom. U veterinarskoj praksi nerijetko se susreće problem tzv. prstena penisa, koji predstavlja dlaku omotanu oko spolovila koje životinja povremeno izvlači iz prepucija. Ovakva tvorba može stiskom izazvati ozbiljne smetnje u cirkulaciji perifernog dijela penisa, kao i posljedične upalne i degenerativne promjene.

Kako biste spriječili nastajanje ovog problema, vlasnicima se preporuča da muškim činčilama skraćuju (ošišaju) dlaku u okolini spolnog otvora.

Eventualne nakupine nečistoće možete isprati toplom fiziološkom otopinom. Samo spolovilo nije potrebno prati ili čistiti ukoliko se ne pojave znaci kao što su gusti iscjedak, crvenilo, otekline, otežano ili učestalo mokrenje i sl.

U tom slučaju bi životinju trebali odnjeti veterinaru koji bi po pregledu propisao potrebnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr