Povratak

Hrčak i san / Položaj spavanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Primjetila sam da mi hrčak spava na boku. Da li je to u redu? On se i okreće na trbuh, ali nikada ne spava na leđima. Đurđica

O: Hrčak je noćna životinja i premda je već stotine generacija pod okriljem čovjeka, njegove se navike u tom pogledu nisu uopće izmijenile. Dok preko dana najčešće spava, noću postaje aktivan. Ako ga uznemirimo preko dana, uskoro će ponovo otići spavati.

Hrčci mogu zapasti u obamrlo stanje koje se obično pogrešno naziva bolest

spavanja. Takav se ljetni san zna dogoditi pri temperaturi okoline oko 21 do 27 stupnjeva Celzija. Prekinemo li njegov san dok leži tako ukočeno i naoko kao bez života, njegove će se nožice odjednom početi trzati, glavom će micati gore-dolje, a nakon toga za nekoliko će se minuta ponašati potpuno normalno. Kad hrčak bude izložen temperaturi nižoj od 5 Celzijevih stupnjeva, može zapasti u zimski san. Pri tom će mu se temperatura tijela smanjiti, broj otkucaja srca također (sa 400 na 4 u minuti), dok će disanje postati jedva primjetno. Takvu životinjicu možemo ponovo "oživjeti" ako je 30 do 60 minuta utopljavamo grijaćim jastukom, ili je stavimo kraj radijatora, ili bilo kojeg izvora topline.

Spavanje je prirodno stanje promijenjenog stanja svijesti (reducirane svijesti), koje se  izmjenjuje sa stanjem budnosti. Stadiji spavanja i budnosti pravilno i ciklički se izmjenjuju, tj. predstavljaju jedan od značajnih bioloških ritmova. Općenito, spavanje se opisuje kao stanje relativnog mirovanja organizma, a fiziološki gledano, ono se određuje kao stanje smanjene integracijske funkcije živčanog sustava.

U toku spavanja izostaju reakcije na većinu podražaja iz okoline, smanjena je aktivnosti skeletnih mišića, smanjen je i veći broj vegetativnih funkcija (puls, krvni tlak, tjelesna temperatura, disanje), pri čemu prevladava rad parasimpaticusa, a mijenjaju se biopotecijali mozga. Psihička aktivnost tijekom spavanja također je smanjena i značajno promijenjena.

Za ljude postoji studija u kojoj je profesor Chris Idzikowski, britanski stručnjak za spavanje, analizirao šest najčešćih položaja spavanja i otkrio da svaki otkriva nešto o ljudskoj osobnosti. Sam polažaj spavanja je definiran samim karakterom, utjecajem iz okoline i zdravstvenim stanjem individue, neovisno radi li se o životinji ili čovjeku.

Male i mlade životinje često u snu mjenjaju položaj u "potrazi" za onim koji je najugodniji. Nema patologije u samom položaju spavanja ako hrčak nema promjene u ponašanju, pije, jede i po noći je aktivan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr