Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobila sam kineskog hrčka prije godinu dana. Od 21.6. kada su počele ove vrućine samo leži u kutu kaveza (prije je spavao u kućici). Uopće ne jede i ne miče se. Primjetila sam da mu je od vrata na dolje sve mokro. Pretpostavila sam da je od vrućine pa sam ga stavila u kupaonu i zamračila, natočila hladnu vodu i stavila ventilator unutra, bilo je prilično hladnije ali bez zraka. Sada sam ga odnijela u podrum gdje je prilično hladno, ali ne prehladno. Inače imam još jednoga hrčka koji čim je u mraku vrti kotač i njemu nije ništa, njega sam ostavila gore jer nije čudan. On je malo mlađi. Molim vas ako mi možete što prije odgovoriti jer ne znam što napraviti, jako mi je drag i bojim se da mi ne ugine. Sandra

O: Kako su hrčci vrlo male životinje te aktivne noću, ponekad se rani znakovi bolesti previde ili uopće ne primijete. Bolesni hrčci obično su nervozni, a često i ugrizu. Obično nemaju volje za kretanjem, a kada su prisiljeni, hodaju ukočeno. Oči im obično izgledaju mutnima te vrlo često s iscjetkom. Bolesni hrčci često imaju i smanjeni apetit. Pozornost treba obratiti na ove znakove koji upućuju na neko oboljenje: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu. Naravno, vidljivi znakovi poput ozljeda i rana, oteklina, proljeva, iscjetka iz nosa ili očiju su očiti znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, te je potrebno posjetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što prije.

Hrčci su aktivniji noću nego danju i ne vole da ih se uznemirava po danu kada se odmaraju. Ako ih probudite tijekom dana, oni su još sneni i nastoje se sakriti i ponovo zaspati. Nemojte ih nikada naglo buditi jer će biti nepovjerljiviji prema ljudima. Tada su vrlo nervozni i zato ih treba nježno i s dvije ruke uzeti i probuditi pa neće gristi ili bježati.

U hrčaka je moguće da, uslijed visoke temperature okoline, obole od toplotnog udara jer ne dahću i ne znoje se. U ovom slučaju leže na dnu kaveza, šepaju ili pak na dodir drhte. Često se malo pokrenu kada puhnete u njega, no ako ne "oživi" nakon toga treba ga smjestiti u hladniju prostoriju kako bi se postupno ohladio. Ako nema poboljšanja kroz kratko vrijeme, hrčak se može posprejati hladnom vodom. Ako i nakon toga nema poboljšanja, hitno treba potražiti veterinarsku pomoć. Kako ste naveli da imate još jednog hrčka, sasvim je normalno da različito reagiraju na iste podražaje iz okoline. Ako rashlađujete sobu ventilatorom ili klima uređajem vrlo je bitno ne ostaviti kavez na direktnom strujanju zraka.

Ukoliko hrčak pozitivno reagira na Vaš glas, pokušaje držanja u ruci, davanja poslastica i slično, mišljenja sam kako će s njegovim zdravljem biti sve u redu te je sve što ste opisali samo posljedica previsoke temperature njegove okoline. Stoga je važno održavati konstantnu temperaturu okoline od 18.3 do 21.1°C.

No ukoliko je hrčak i dalje nezainteresiran, neaktivan, ne jede, svakako što hitnije posjetite veterinara.