Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Danas sam uzela svoju ženku kineskog hrčka u ruke jer sam čula da proizvodi neke zvukove. Prislonila sam je uz uho i čula kako kiše i štuca. Jeli to normalno? Što se događa s mojim hrčkom??? Hvala, Tina

O: Budući mi niste naveli koliko je dugo hrčak kod Vas i koliko ste iskusni u držanju ovih životinjica, navodim nekoliko mogućih uzroka stvaranja ''zvukova''. Kihanje predstavlja obrambenu reakciju sluznice prednjih dišnih puteva. Uglavnom se javlja kao simptom prehlade, virusnih ili bakterijskih bolesti dišnih puteva ili kod alergija. Može se javiti i kod naglih promjena temperature ili propuha.

Hrčci su dosta osjetljivi i nerijetko se dešava da se zaraze prehladom upravo od vlasnika. Iz tog bi razloga vlasnici trebali biti oprezniji u periodu prehlade, pa bi manipulacija sa životinjicom trebala biti svedena na minimum. Simptomi lakših oblika prehlade uglavnom su kihanje i iscjedak iz nosa. U težim se slučajevima obično još javlja iscjedak iz očiju, inapetenca, gubitak na težini, slabost, otežano disanje uz karakterističan dišni šum...

Kod lakših oblika prehlade, hrčka bi trebalo staviti u toplu prostoriju, na mirno mjesto, bez propuha. Ponekad mu je dobro ''pojačati'' izolaciju kaveza s novinama koje ćete staviti ispod stelje. Dodavanje vitamina u vodu ili hranu podići će opću otpornost organizma i ubrzati oporavak. Za tu bih Vam svrhu preporučila ''Gervivet'' kapi za male glodavce (multivitaminski pripravak, koji sadrži visoku koncentraciju vitamina C), a možete ih naći u našim ljekarnama.

Ukoliko ovaj oblik prehlade ne prođe spontano za dan-dva, potrebno je potražiti pomoć veterinara, jer se najvjerojatnije proces spustio na donje dišne puteve. Kod težih oblika prehlade, pomoć veterinara je neophodna već u začetku, kako se bolest ne bi zakomplicirala pojavom bronhitisa ili upalom pluća.

Kihanje može biti i posljedica alergije. U tom slučaju, sistemom eliminacije, vlasnik mora otkriti na što bi njegov hrčak mogao biti alergičan. Često se kao glavni uzrok alergije navodi stelja, pa promjenom stelje nestanu i simptomi (npr. ako je do tada u kavezu imao piljevinu, treba je zamijeniti - npr. pijeskom).

Ponekad se alergija javlja i na određene sastojke iz hrane, pa bi u tom slučaju rješenje problema bila promjena hrane.

Štucanje ili singultus je nevoljna reakcija koja nastaje ponavljanim kontrakcijama ošita, a praćena je zatvaranjem glasnica, što rezultira stvaranjem karakterističnog zvuka. Štucanje nastaje uslijed podražaja živaca ili moždanih centara koji kontroliraju rad dišne muskulature, prvenstveno ošita. Štucanje se može javiti i kao posljedica naglog gutanje hrane, bolesti jednjaka i želuca, kao posljedica invazije crijevnim nametnicima ... Uglavnom prestaje spontano ili nakon uklanjanja primarnog uzroka.

Hrčci su po prirodi dosta plašljive životinje. Vid im je relativno slab, pa se uglavnom oslanjaju na ostala osjetila.

Ukoliko nanjuše strani miris na koji nisu navikli ili ih probudite (a time i uplašite) tokom dana, znaju odreagirati stvaranjem specifičnog zvuka kojim daju do znanja da se boje i upozoravaju ''uljeza'' na mogući napad ugrizom.

Iz tog razloga, ukoliko ste životinjicu tek nabavili, prilikom manipulacije s njom treba uvijek imati potpuno čiste ruke, ne bi li se ona navikla na Vaš miris. Osim toga, najbolje je igrati se i maziti ih najviše u večernjim satima, jer su tada potpuno budni i najaktivniji, pa je i najmanja šansa da će se uplašiti.