Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam hrčkicu već 7 mjeseci, super je zdrava, ali ima jedan problemčić. Naime, ne želi vrtiti kolut. U ovih 7 mjeseci niti jednom ga nije pokrenula. Jedino se zna popeti na njega i spustiti s druge strane. Zanima me koji je razlog, u čemu je problem?! Zahvaljujem na odgovoru, Maja

O: Većina se hrčaka voli vrtiti u kolutu, a njegovo pokretanje u pravilu savladaju sami. Možda je kolut postavljen previsoko, tako da je životinjici teško u njega ući. Moguće je da je hrčak doživio i neko neugodno iskustvo vezano uz ovu aktivnost (pad, udarac, zapinjanje nokta ili sl.) te se sada boji ući.

Bilo bi dobro da kolutu promjenite mjesto u nastambi, jer ćete time potaknuti njegovu znatiželju. U kolut postavite malo hrane i promatrajte hrčka kad ulazi. Sigurno ćete uočiti ako se boji ili pokazuje druge znakove nesigurnosti.

Kako niste naveli od kojeg je materijala kolut Vašeg hrčka, predlažem Vam da potražite neki od različitog materijala. Postoje plastični, drveni, žičani i platneni kolutovi različitih veličina. Pokušajte i promjenom veličine koluta, jer je moguće da mu je ovaj koji ima premali ili preveliki.

Ako Vaš ljubimac i dalje neće vrtiti kolut možete mu u nastambu postaviti penjalice, klackalice ili tuneliće što je također dobar izbor za poticanje životinjice na aktivnost. Ove igračke i penjalice izrađene su od drveta ili plastike, a u prodavaonicama Pet centra je njihov izbor uistinu velik.