Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kad god stavim hrčka u ruke on je nervozan i gleda način da iziđe. Kako da postignem da mu bude ugodno u mojim rukama?
Hvala,
Monika

O: Hrčci su noćne životinje i ne vole da ih se uznemirava po danu kada se odmaraju. Ako ih probudite tijekom dana, oni su još sneni i nastoje se sakriti i ponovo zaspati. Nemojte ih nikada naglo buditi jer će biti još nepovjerljiviji prema ljudima.

Tada su vrlo nervozni i zato ih treba nježno i s dvije ruke uzeti i probuditi (laganim pritiskom prsta u području kičmice) i tada nas neće ugristi ili odlučiti "kidnuti" iz kaveza u kojem ih držimo i uznemiravamo. Ako se uznemiruju za vrijema spavanja, ponekad znaju i ugristi. Predlažem Vam da se poigrate sa svojim hrčcima u večernjim satima, kada će oni biti raspoloženi za društvo. Svakako ga izbjegavajte buditi danju, jer buđenjem ga činite pospanim i ljutim, te pokušava pobjeći ili čak ugristi. Ako ga uzimate u ruke danju, tada nije ništa neuobičajeno ovo što se događa s Vašim hrčkom. Treba puno vremena i strpljenja kako bi se navikao na Vas i Vi na njega. Vremenom ćete se vjerojatno i u popodnevnim satima moći poigrati s njim, jer će se životinjica sasvim priviknuti na Vas pa će joj goditi da ga držite u ruci i igrate se s njim. Nastojte ga ne uznemiravati do poslijepodnevnih sati kako bi njegov dnevni ritam bio što prirodniji.

Na hrčke loše utječe i dovodi do stresa vrućina i prekomjerna vlažnost i treba ih držati na hladnijem mjestu u stanu. Da bi se što prije naučio na Vašu ruku, pokušajte to povezati sa nekom od poslastica, što znači da kada ga uzimate i kada Vas bude pozorno slušao, obavezno ga morate nagraditi. Uz dovoljno uloženog truda, vremena i strpljenja, proces privikavanja na Vaše ruke traje kraće. Svakako, potrebno mu je pristupati polagano i ne žuriti. Najviše mu davajte do znanja da ste u njegovoj blizini, kako bi stekao povjerenje u Vas. Nakon nekog vremena, kad shvati da mu ne predstavljate opasnost, obožavati će provoditi vrijeme u Vašim rukama.

Ipak, sve navedeno umnogome ovisi i o karakteru samog hrčka; neki se lakše prilagode i opuste, a nekima treba iznimno dugo vremena. No, strpljenje se na kraju isplati jer su gotovo svi hrčci vrlo društveni i vole blizinu drugog bića.