Povratak

Hrčak - rezanje pandžica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jučer sam primjetila da, kada pustim hrčke na neku tkaninu (pokrivač, plahta...), njima zapinju pandžice. Ne znam je li to normalno, jer pročitala sam da hrčcima ne treba rezanje pandžica. Ako nije uobičajeno, zbog čega su im narasle pandžice? Je li opasno ako se ne odreže višak pandži? Imam roborovski hrčke stare 9 mjeseci i 7,5 mjeseci.
Hvala Vam na pomoći, Rita

O: U pravilu, u hrčaka je vrlo rijetka potreba za rezanjem noktiju, no ponekad oni mogu prekomjerno narasti, a tada ih treba obavezno skratiti.

Naime, predugi nokti mogu pogodovati puknuću prstiju ili nekim drugim problemima sa stopalom, a naročito ako se počnu savijati.

Najprije treba razlučiti da li se kod Vaših hrčaka radi o predugim noktima ili pak njihovoj normalnoj dužini. Normalno dugi nokti duljine su nekoliko milimetara pa je tako neizbježno da se hvataju za tkaninu.

Uređivanje i podrezivanje noktiju kod hrčaka zahvat je koji možete obaviti ili sami kod kuće sa za to namijenjenim škaricama (kliještima za rezanje noktiju) ili u veterinarskoj ambulanti ukoliko niste sigurni kako to točno napraviti. Za početak trebate nabaviti (u Pet Centru možete naći više tipova) škarice za rezanje kandžica (za male ljubimce, oko 26,00 kuna). Bilo bi poželjno da Vam netko pridržava hrčka dok Vi pomalo režete samo vrhove kandži, otprilike oko mm od vrha (oštrog dijela kandže). Zadnja trećina kandže ili nokta u sebi skriva malu krvnu žilicu koju ne biste smjeli otvoriti prilikom rezanja. Dosta krvari, ali nije po život ljubimca opasno. Treba samo pritisnuti gazom i držati par minuta dok krvarenje ne prestane.

Ipak, predložila bih da prvi put odvedete hrčka kod veterinara i pogledate kako se to ispravno radi.

Nema točno određenog pravila koliko često treba podrezivati nokte; to u principu ovisi o Vama. Ako i kada ocijenite da su hrčku nokti predugački možete ih skratiti. U praksi je rezanje najčešće potrebno raditi jednom do najviše dva puta godišnje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr